header

header

tisdag 11 oktober 2011

Askungar - Kristina Ohlsson

Sara Sebastianssons 6-åriga dotter försvinner från ett tåg. Den legendariske kriminalkommissarien Alex Brecht och hans utredningsgrupp tar hand om fallet. Kärnan i gruppen består av Alex, den karriärsdrivne kriminalinspektören Peder, akademikern Fredrika och sekreteraren Ellen. Trots Fredrikas invändingar styrs misstankarna mot flickans pappa Gabriel. Gabriel och Sara har nyligt separerat och de har haft ett minst sagt våldsamt äktenskap. När Gabriel lyser med sin frånvaro stärks misstankarna. Handlingen tar en ytterst obehaglig handling och styrs mot min hemstad, Umeå. Mer än så vill jag inte berätta om handlingen med risk för att avslöja för mycket.

Redan från första sidan fullkomligt fylls jag av ångest. Ohlsson beskriver händelserna kring flickans försvinnande på ett trovärdigt och hårresande sätt. Så här skulle det kunna gå till och det gör det hela mycket obehagligt. Ångesten håller i sig i hela boken och kanske är det därför som jag läste ut den så snabbt.
Ni som bor i Stockholm, Kiruna, Fjällbacka och på Gotland är ju vana att mord sker på era orter i deckare. Det här är den första boken jag läser då en fruktansvärd upptäckt görs mindre än 1 km från mitt hem och där jag vet exakt hur det ser ut på platsen. Det gjorde det hela än mer obehagligt och nära, en ny litterär upplevelse...
Askungar är Ohlossons debut. Den är välskriven och innehåller allt som en bra deckare ska innehålla; en spännande och känslomässigt engagerande historia med samhällskritik, en dynamisk utredningesgrupp med ett persongalleri som tål att utvecklas under fler böcker om samma gäng och mycket spänning.
Jag kommer absolut att läsa de andra uppföljarna Tusenkönor och Änglavakter.

Pocketboken ges ut av Pocketförlaget och kan köpas på Bokus och Adlibris

Andra som bloggat om boken är Pocketblogg, En bok om dagen och Fru E

2 kommentarer:

Hundöra sa...

Himlars vad fort du läser!

Hanneles bokparadis sa...

Låter ju bra..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...