header

header

torsdag 6 oktober 2011

De inneboende - Frida Edman

Cela får plötsligt ett tvång att döda. Hon är hopplöst förälskad i Martin som är besatt av en svartsjuk demon och därför dumpat henne. Cela tröstar sig med marmorflickan Jasmin. Martins mamma Yvonne (Ryding) får en egen dokusåpa och drabbas av hybris. Robert är olyckligt kär i Sandor och ordnar en spektakulär fest med Eyes wide shut-tema, en fest som avslutas med hans självmord.

Jag har varit nyfiken på Frida Edmans De inneboende ett tag, och var faktiskt lite orolig att jag inte skulle tycka om den. Oron höll i sig ett par kapitel, men sedan släppte den i takt med att jag slukades av texten.
Att läsa den här boken är som att kliva rakt in i en obehaglig mardröm. Verkligheten skymtar ibland, men största delen av tiden befinner vi oss i en annan dimension, en alternativ verklighet befolkad av demoner och andra övernaturliga varelser. I slutet av boken kommer även författaren själv in i handlingen i ett samtal med en av demonerna. Den är suggestiv och poetisk. Edman har ett driv i texten som jag tycker om och som för handlingen framåt i en, tidvis, halsbrytande fart.
Frida Edman har själv startat Mörkersdottir Förlag och visst märks det ibland att boken är "självutgiven". Den skulle kunna bli ännu bättre med lite redigering, men jag kan inte låta bli att bli imponerad av hur hon valt att själv ge ut sina böcker. En spännande ny författare.
Läs den här boken om du vill läsa något annorlunda, en mörk höstkväll är förmodligen en perfekt inramning för läsandet. Men var beredd på att du kliver in i en mörk, drömlik och förvirrande värld...

Boken finns att köpa på Bokus och Adlibris

Dagens bok har också bloggat om boken.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...