Fortsätt till huvudinnehåll

Döden på en blek häst - Amanda Hellberg

Maja Grås mamma försvann spårlöst för 10 år sedan och dödförklarades så småningom. Hennes pappa orkade bara leva två år till innan Maja lämnades helt föräldralös. När Maja är på väg till Oxford för att påbörja en konstutbildning blir hon kontaktad av en polis från Brighton som informerar henne om att hennes mamma har hittats mördad. Maja åker dit och gör ett försök att få veta mer om hennes mamma, vilket liv hon levt sedan hon övergav sin familj och en förklaring till varför. Hon får förtroende för polisen som utreder mordet, kriminalinspektör Steve King och håller fortsatt kontakt med honom när hon fortsätter till Oxford. Maja blir snabbt kompis med Nikita, som hon delar rum med, och Ashely. Snart upptäcker hon att allt inte verkar stå rätt till på konstakademin, hon får besök av både sin mamma och en tjej som dog en oförklarlig död på akademin många år tidigare. Och vem är egentligen den mystiske Jack? Varför har konstläraren, den berömde professorn Leopold Chesterfield, ett porträtt av hennes mamma på kontoret? Och vad döljer Arabella Chesterfield för hemligheter?

Döden på en blek häst har egentligen allt man kan begära; en underbar Oxfordmiljö, ett brutalt mord, gamla hemligheter, en sympatisk kriminalinspektör, excentriska personer, spöken, historia, kärlek och hat, ändå är det som att det fattas något...Jag kan inte sätta fingret på det, men jag tror problemet dels handlar om att jag har svårt att komma nära huvudkaraktären Maja. Det är som att Amanda Hellberg skapar en distans till henne när hon skildrar Majas osäkerhet och inbundenhet. Hennes förmåga att se och förnimma spöken bidrar till att Maja aldrig är riktigt närvarande. Det är viktigt för historien, men gör också att jag inte riktigt förstår henne.
Det finns episoder i boken som skulle kunna vara hur läskiga som helst, men de skrämmer mig inte trots att de borde ge mig mardrömmar. Jag saknar också miljöbeskrivningar, hade gärna sjunkit djupare i Oxfords akademiska miljö. Språket i boken är bra, utan krusiduller, rakt på liksom. Ganska korta meningar utan en massa bisatser. Lite "Dora Utforskren varning" dock (ni som har småbarn vet vad jag menar) med engelska och svenska blandat, det skulle hon kunnat skippa. Störde mig mest...
Med allt detta sagt så låter det kanske som att jag inte tyckte om boken, men så är nu inte fallet. Det tog mig ett tag att komma in i den och det var inte en bok som jag sträckläste, men den är helt klart läsvärd och jag hoppas få se mer av denna författare. Döden på en blek häst är Hellbergs  andra roman och jag läser gärna fler böcker av henne för hon tycks bära på bra historier.

Läs gärna författarens blogg Alla har en bok inom sig
Andra som bloggat om boken är Boktoka, Ett hem utan böcker och Breakfast Bookclub

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Bokus och Adlibris

Kommentarer

Eli sa…
Det verkar ha varit ganska mycket delade meningar om denna boken, jag älskade den när jag läste den även om jag inte gillade upplösningen av själva deckarhistorien. Hade varit bättre om det bara varit skräck. Om du inte har läst hennes första bok, Styggelsen, tycker jag absolut du ska göra det för den var hur bra som helst! Bättre än Döden på en blek häst, ruggig och otäck på ett helt annat sätt.
jag får hålla ögonen öppna
Varit nyfiken på Döden på en blek häst och köpte den på bokmässan (ännu oläst). Intressant recension du skrivit, tycker jag. Har annars mest hört lovord. Oh well, jag får väl se vad jag själv känner när jag kommer dit.

Log också åt din Dora-liknelse (småbarnsförälder!) och åt att jag först tyckte att det stod att kriminalinspektören hette Steven King.
Eli - ska absolut läsa Styggelsen
a-lo - glad att någon kände igen Dora Utforskaren:) Och han heter faktiskt Steven King, men kalllar sig för Steve så att det inte ska bli allt för uppenbart!

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Julklappsboken: Selma Lagerlöf berättar ett barndomsminne - Selma Lagerlöf

I oktober så läste vi Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf i bokcirkeln. När vi pratade om boken så började vi fundera på om det fanns någon inspelning av hennes röst någonstans, vi ville så gärna höra hur hon lät. Vi sökte och hittade en inspelning av julnovellen Julklappsboken och lyssnade på den tillsammans på träffen nu i november. För det första - så himla mysigt att lyssna i grupp samtidigt som man fikar gott. Det rekommenderas starkt! I novellen så berättar Selma ett minne från julafton när hon var tio år. Jag blev inte besviken på hennes röst och berättarkonsten har hon även muntligt, inte bara skriftligt. Jag riktigt kände att jag var med där på Mårbacka när klapparna skulle delas ut och delade barnet Selmas stora förväntan - skulle hon få det hon mest av allt önskade sig? Detta är mer än bara ett barndomsminne. Det är också en kärleksförklaring till läsning och böcker. Så mitt heta tips är köp/ låna/streama  isnpelningen och lyssna. Gärna tillsammans med någon so