Fortsätt till huvudinnehåll

Döden på en blek häst - Amanda Hellberg

Maja Grås mamma försvann spårlöst för 10 år sedan och dödförklarades så småningom. Hennes pappa orkade bara leva två år till innan Maja lämnades helt föräldralös. När Maja är på väg till Oxford för att påbörja en konstutbildning blir hon kontaktad av en polis från Brighton som informerar henne om att hennes mamma har hittats mördad. Maja åker dit och gör ett försök att få veta mer om hennes mamma, vilket liv hon levt sedan hon övergav sin familj och en förklaring till varför. Hon får förtroende för polisen som utreder mordet, kriminalinspektör Steve King och håller fortsatt kontakt med honom när hon fortsätter till Oxford. Maja blir snabbt kompis med Nikita, som hon delar rum med, och Ashely. Snart upptäcker hon att allt inte verkar stå rätt till på konstakademin, hon får besök av både sin mamma och en tjej som dog en oförklarlig död på akademin många år tidigare. Och vem är egentligen den mystiske Jack? Varför har konstläraren, den berömde professorn Leopold Chesterfield, ett porträtt av hennes mamma på kontoret? Och vad döljer Arabella Chesterfield för hemligheter?

Döden på en blek häst har egentligen allt man kan begära; en underbar Oxfordmiljö, ett brutalt mord, gamla hemligheter, en sympatisk kriminalinspektör, excentriska personer, spöken, historia, kärlek och hat, ändå är det som att det fattas något...Jag kan inte sätta fingret på det, men jag tror problemet dels handlar om att jag har svårt att komma nära huvudkaraktären Maja. Det är som att Amanda Hellberg skapar en distans till henne när hon skildrar Majas osäkerhet och inbundenhet. Hennes förmåga att se och förnimma spöken bidrar till att Maja aldrig är riktigt närvarande. Det är viktigt för historien, men gör också att jag inte riktigt förstår henne.
Det finns episoder i boken som skulle kunna vara hur läskiga som helst, men de skrämmer mig inte trots att de borde ge mig mardrömmar. Jag saknar också miljöbeskrivningar, hade gärna sjunkit djupare i Oxfords akademiska miljö. Språket i boken är bra, utan krusiduller, rakt på liksom. Ganska korta meningar utan en massa bisatser. Lite "Dora Utforskren varning" dock (ni som har småbarn vet vad jag menar) med engelska och svenska blandat, det skulle hon kunnat skippa. Störde mig mest...
Med allt detta sagt så låter det kanske som att jag inte tyckte om boken, men så är nu inte fallet. Det tog mig ett tag att komma in i den och det var inte en bok som jag sträckläste, men den är helt klart läsvärd och jag hoppas få se mer av denna författare. Döden på en blek häst är Hellbergs  andra roman och jag läser gärna fler böcker av henne för hon tycks bära på bra historier.

Läs gärna författarens blogg Alla har en bok inom sig
Andra som bloggat om boken är Boktoka, Ett hem utan böcker och Breakfast Bookclub

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Bokus och Adlibris

Kommentarer

Eli sa…
Det verkar ha varit ganska mycket delade meningar om denna boken, jag älskade den när jag läste den även om jag inte gillade upplösningen av själva deckarhistorien. Hade varit bättre om det bara varit skräck. Om du inte har läst hennes första bok, Styggelsen, tycker jag absolut du ska göra det för den var hur bra som helst! Bättre än Döden på en blek häst, ruggig och otäck på ett helt annat sätt.
jag får hålla ögonen öppna
Varit nyfiken på Döden på en blek häst och köpte den på bokmässan (ännu oläst). Intressant recension du skrivit, tycker jag. Har annars mest hört lovord. Oh well, jag får väl se vad jag själv känner när jag kommer dit.

Log också åt din Dora-liknelse (småbarnsförälder!) och åt att jag först tyckte att det stod att kriminalinspektören hette Steven King.
Eli - ska absolut läsa Styggelsen
a-lo - glad att någon kände igen Dora Utforskaren:) Och han heter faktiskt Steven King, men kalllar sig för Steve så att det inte ska bli allt för uppenbart!

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...