header

header

lördag 19 maj 2012

Främlingen i huset - Sarah Waters

Landsortsdoktorn Faraday kallas till herrgården Hundreds Hall strax efter andra världskrigets slut. Han minns sitt första möte med godset, hur han som barn fick en medalj av Mrs Ayres och fick smita in i huset och äta en kaka med tjänstefolket. Hur magnifik och vacker byggnad det var.

När han nu återvänder till Hundreds Hall är det en herrgård och familj i förfall. Mr Ayres är död, den äldsta dottern dog som barn och kvar finns Mrs Ayres, sonen Rod och dottern Caroline. De har endast råd med en tjänsteflicka, den unga Betty som är anledningen till att Faraday kallats till huset. I förtroende till doktorn berättar hon att hon är rädd och att det finns något ont i huset. Faraday skyller på hemlängtan och ensamhet och ber familjen vara lite snällare med sin tjänsteflicka.

Med tiden utvecklar Faraday en nära relation med familjen och besöker dem allt oftare. Han ser hur familjen bryts ner av dålig ekonomi och det stora besväret att underhålla ett så stort hus. Familjen lever i stort sett i avskildhet förutom Faradays besök. När de väl kommer sig för att ordna en bjudning så slutar den i katastrof och de drar sig undan allt mer.

Vad är det egentligen som händer med familjen? Är det något som hemsöker huset?

Sarah Waters har skrivit en helt underbart bra bok, den trollband mig från första stund. Trots att den inte var vad jag trodde att den skulle vara. Jag hade förväntat mig mer spöken och rysligheter, i stället fick jag bara några rysliga avsnitt i boken, i övrigt var det något helt annat. En berättelse om ett samhälle i förändring, en familj som desperat försöker hålla kvar vid ett gammalt sätt att leva, personer som offrar allt för varandra, obesvarad kärlek, besatthet och makt. Den är underhållande och mångbottnad.

Waters är otroligt skicklig på att skildra både miljö och personer. Jag riktigt känner hur huset och familjens förfall sitter ihop och påverkar varandra. Det är suggestivt och mörkt, galenskapen lurar ständigt runt hörnet och det är närmast en sekteristisk känsla i familjen. Som läsare har jag en ständig oros- och obehagskänsla i magen, hur ska det gå?

Jag rekommenderar verkligen den här boken!

Andra som bloggat om boken är Hyllan, Lingonhjärta och Bokhora

Boken ges ut av Natur och kultur och kan köpas på Bokus, Adlibris och Bokia

5 kommentarer:

Monika sa...

Hittade den för en billig peng i årets bokrea. Har inte läst den än. Så klart.

...med näsan i en bok... sa...

Monika - Åh, då har du garanterat bra läsning framför dig!

Linnea sa...

Kul att du gillade den! Jag tyckte också att den var fängslande. :)

Eli sa...

Åh, jag älskade den här också :) Sarah Waters är fantastisk!

Stockholmsflickan sa...

Har varit nyfiken på den ett tag och nu blev jag ännu mer sugen! Dessvärre är det inte den enda boken som jag suktar efter. Så lite tid, så mycket att läsa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...