Fortsätt till huvudinnehåll

Paradisoffer - Kristina Ohlsson

Kriminalkommissarie Alex Rechts son Eric är pilot och arbetar som styrman under en flygning mellan Stockholm och New York. Strax efter start hittas ett hotbrev med krav på att ett av USAs "hemliga" fängelser i Afghanistan ska stängas samt att Sverige ska släppa en misstänkt terrorist som är på väg att utvisas ur landet.

Fredrika Bergman har lämnat polisen och arbetar numera på justitiedepartementet. Hennes och Alex vägar möts igen när hon blir kontaktperson mellan regeringen och polisen i ärendet med det kapade planet. De samarbetar även med SÄPO och dess relativt nyanställda och färgstarka chef för kontraterrorismenheten, Eden Lundell. De har bara ett fåtal timmar på sig att förhindra en katastrof och rädda planet med dess 400 passagerare.

Kristina Ohlsson arbetar i Wien som senior terroranalytiker vid OSSE och skriver därför mycket kunningt om terrorism, säkerhetstjänster av olika nationalitet och problem kring att hantera nationella säkerhetshot. SÄPO som i krimlitteraturen ofta beskrivs i väldigt nedlåtande ordalag ges en lite mer nyanserad bild i Ohlssons berättelse.

Paradisoffer är den fjärde boken om Alex och Fredrika och jag saknar den gamla utredningsgruppen även om jag uppskattar att Ohlsson låter sina karaktärer gå vidare och utveckla sig. Framförallt så saknar jag den irriterande mansgrisen Peder som med bidrog med dynamik i karaktärernas relationer. Jag saknar också att jag får veta så lite om Alex och Fredrikas privatliv. Det är så mycket jag skulle vilja höra med om - hur var det när Fredrika och Spencer var i USA, hur har det gått med alla anklagelser mot Spencer, hur klarar de av att vara föräldrar åt två barn, hur mår egentligen Alex nu, funkar det bra med Diana. Ja, tusen frågor har jag som blir obesvarade.

Ohlsson tillför dock en intressant karaktär i Eden Lundell (som i mitt huvud är väldigt lik Malena Ernman) som jag misstänker kommer att dyka upp i framtida böcker. Och som vanligt är det spännande, väldigt spännande. Det stannar upp en stund i mitten av boken och en del upprepningar förekommer, men det är snabbt förlåtet. Skulle vilja påstå att detta är perfekt sommarläsning i hängmatta/på stranden och jag rekommenderar den verkligen även om det inte är hennes bästa hittills.

Läs gärna också vad jag skrivit om Askungar, Tusenskönor och Änglavakter

Boken är utgiven av Piratförlaget och kan köpas på Bokus, Adlibris och Bokia

Andra som bloggat om boken är En bok om dagen, Fru E och Boktok73

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Bortom solens strålar - Arkan Asaad

Jag har läst den tredje boken av Arkan Asaad. En bok som knyter ihop de två första Stjärnlösa nätter och Blod rödare än rött . Handling (förlagets text): Knappt tre år gammal anländer Amàr med sin familj till Sverige. De flyttar in i en välmående svensk förort, etablerar sig och lyckas skapa sig ett gott liv. Tills en dag. På julafton när Amàr är 12 år får fadern ett samtal. Det första livstecknet från hemlandet. Fadern inser vilket oerhört pris de som blev kvar har fått betala för deras frihet. Tyngd av skuld raserar han på kort tid allt de har byggt upp. Familjen tvingas flytta från det trivsamma villaområdet till en förort försänkt i djup fattigdom och misär. På en plats utan framtidstro är det svårt att följa sina drömmar, men Amàr är fast besluten om att hans öde inte är förutbestämt. Samtidigt som han kämpar för att hitta en mening i sin nya tillvaro blir familjens problem allt större. Faderns eskalerande våldsamhet göra att ingen av dem längre kan känna sig säkra.