header

header

måndag 7 maj 2012

Paradisoffer - Kristina Ohlsson

Kriminalkommissarie Alex Rechts son Eric är pilot och arbetar som styrman under en flygning mellan Stockholm och New York. Strax efter start hittas ett hotbrev med krav på att ett av USAs "hemliga" fängelser i Afghanistan ska stängas samt att Sverige ska släppa en misstänkt terrorist som är på väg att utvisas ur landet.

Fredrika Bergman har lämnat polisen och arbetar numera på justitiedepartementet. Hennes och Alex vägar möts igen när hon blir kontaktperson mellan regeringen och polisen i ärendet med det kapade planet. De samarbetar även med SÄPO och dess relativt nyanställda och färgstarka chef för kontraterrorismenheten, Eden Lundell. De har bara ett fåtal timmar på sig att förhindra en katastrof och rädda planet med dess 400 passagerare.

Kristina Ohlsson arbetar i Wien som senior terroranalytiker vid OSSE och skriver därför mycket kunningt om terrorism, säkerhetstjänster av olika nationalitet och problem kring att hantera nationella säkerhetshot. SÄPO som i krimlitteraturen ofta beskrivs i väldigt nedlåtande ordalag ges en lite mer nyanserad bild i Ohlssons berättelse.

Paradisoffer är den fjärde boken om Alex och Fredrika och jag saknar den gamla utredningsgruppen även om jag uppskattar att Ohlsson låter sina karaktärer gå vidare och utveckla sig. Framförallt så saknar jag den irriterande mansgrisen Peder som med bidrog med dynamik i karaktärernas relationer. Jag saknar också att jag får veta så lite om Alex och Fredrikas privatliv. Det är så mycket jag skulle vilja höra med om - hur var det när Fredrika och Spencer var i USA, hur har det gått med alla anklagelser mot Spencer, hur klarar de av att vara föräldrar åt två barn, hur mår egentligen Alex nu, funkar det bra med Diana. Ja, tusen frågor har jag som blir obesvarade.

Ohlsson tillför dock en intressant karaktär i Eden Lundell (som i mitt huvud är väldigt lik Malena Ernman) som jag misstänker kommer att dyka upp i framtida böcker. Och som vanligt är det spännande, väldigt spännande. Det stannar upp en stund i mitten av boken och en del upprepningar förekommer, men det är snabbt förlåtet. Skulle vilja påstå att detta är perfekt sommarläsning i hängmatta/på stranden och jag rekommenderar den verkligen även om det inte är hennes bästa hittills.

Läs gärna också vad jag skrivit om Askungar, Tusenskönor och Änglavakter

Boken är utgiven av Piratförlaget och kan köpas på Bokus, Adlibris och Bokia

Andra som bloggat om boken är En bok om dagen, Fru E och Boktok73

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...