header

header

måndag 17 juni 2013

Adonis - Jens Liljestrand

Adonis av Jens Liljestrand handlar om sju stycken män som sjungit i en sånggrupp i Lund tillsammans. Nästan 20 år senare så återsamlas de igen i en av männens stuga för en helg fylld av minnen och sång. En av medlemmarna är död och en annan inte bjuden, annars är de alla där. Det är en rätt omaka samling människor och det är inte direkt helt smärtfritt att ses igen. Många jobbiga minnen väcks till liv och det är lätt att falla tillbaka i gamla mönster.

Varje kapitel har en av sånggruppens medlemmar som huvudperson, även en tjej som är kompis med killarna får ett kapitel. Författaren pendlar mellan nutid och dåtid och långsamt växer en ganska obehaglig bild av det traditionella studentlivet, manskörer och baler fram. Varje kapitel har också en musikalisk titel. Överhuvudtaget används mycket musikalisk terminologi för att åskådligöra känslor och händelser. Det är alldeles säkert väldigt snyggt gjort av författaren, men för mig som inte är kunnig i terminologin så blir det besvärligt och innebär förmodligen att jag missar en del i symboliken.

All denna sång blir rätt tjatig och jag har svårt att smälta att en del studenter levde som de här killarna på 1990-talet, det känns väldigt gammelmodigt. Jag pluggade själv i Uppsala på 90-talet och visst fanns det kvar många gamla traditioner, men jag var inte i närheten av ett sådant studentliv som beskrivs i boken. Att det i alla möjliga sammanhang  käckt ska stämmas upp till sång och att karaktärerna i boken tycker att de är coola killar när de gör det blir fjantigt och faktiskt lite pinsamt...Svårt att relatera helt enkelt.

Det är en mörk och obehaglig berättelse om sju män som, trots att de upprepade gånger i texten tänker att de älskar sina sjungande kompisar väldigt mycket, ger läsaren känslan av att verkligen avskyr varandra och sig själva. Boken är mycket välskriven och jag förstår varför den fått så många positiva omdömen. Jag föll däremot inte för den, inte alls en bok i min smak. En av karaktärerna i boken beskriver det bra när hon reflekterar så här
Det är ett evigt, klaustrofobiskt kretslopp av män. En liten, sluten värld befolkad av män som måste tröstas, män som måste beundras. Män som kränker med ena handen och bekräftar med den andra.
 
Boken ges ut av Ordfront förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Lars Anders Johansson, Bokhora och Annika KoldeniusInga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...