header

header

måndag 3 juni 2013

Janusstenen - Elly Griffiths

Janusstenen är den andra boken om arkeologen och benexperten Ruth Galloway och kriminalkommissarie Harry Nelson. Ruth blir kallad till en utgrävning i Norfolk där man hittat resterna av en människokropp. Tillsammans med arkeologkollegan Max undersöker hon graven. En teori är att det är ett människooffer till den romerska guden Janus.  Strax efter så hittas ytterligare rester av en människokropp på en byggarbetsplats i Norwich, denna gång det huvudlösa skelettet av ett barn. Ruth blir ditkallad och träffar på Nelson för första gången sedan deras heta natt tillsammans. Vad Nelson inte vet är att Ruth är gravid med deras gemensamma barn.

Skelettet hittades i samband med att ett hus, som tidigare varit ett barnhem drivet av den katolska kyrkan, rivs eftersom en rik lokal byggherre ska uppföra ett antal lyxlägenheter på platsen. Platsen har även koppling till romersk mytologi.

När jag läste Griffiths första deckare Flickan under jorden så fastnade jag direkt och den andra boken gör mig inte besviken. Det är som att jag känner karaktärerna och det är roligt att träffa dem igen, höra hur det är med dem och vad som händer i deras liv. Precis som alla bra deckare så är huvudkaraktärerna lika viktiga (eller kanske viktigare) än själva mysteriet som ska lösas. Jag kan verkligen identifiera mig med Ruth och skrattar ofta högt åt Nelsons kommentarer.  Naturvetaren och druiden Cathbad är mer sympatisk i den här boken och finns som en verklig vän till Ruth när det hettar till.

I den här boken försöker Ruth reparera sin relation med kompisen Shona, en relation som fick mycket stryk i förra boken. Att hon inlett ett förhållande med Ruths dötrista, dryga och gifta chef Phil förbättrar inte direkt chanserna. Hon har dessutom sin och Nelsons baby i magen... Fast besluten om att föda och uppfostra barnet ensam inser hon att hon ändå måste berätta för honom att han ska få ett utomäktenskapligt barn.

Förutom karaktärerna så gillar jag miljöerna väldigt mycket. Med ett enkelt språk tecknar Griffiths skickligt landskapet, utgrävningarna och byggnader. När jag läser förflyttar jag mig dit.

Något som är vanligt förekommande i deckare är små korta kursiverade avsnitt där vi får höra mördarens tankar. Jag ogillar sådana starkt, blir tillgjort på något sätt och jag hade önskat att hon fått fram den okända mördarens karaktär på något annat sätt.

Det är en snabbläst bok, spännande utan alltför mycket action. Ond bråd död utan splatter och en lagom portion grymhet. Passar alldeles perfekt för hängmatteläsning och på stranden. Jag ser framemot att läsa följande tre böcker och träffa mina fiktiva vänner igen!

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Skuggornas bibliotek, Books ABC och PocketBlogg

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...