header

header

torsdag 11 juli 2013

Bengångarna - Johan Theorin

Jag har det senaste året upptäckt novellens tjusning. Perfekt paus- och "mellan-böcker" läsning. Häromdagen så läste jag Johan Theorins Bengångarna som handlar om Kalle som jobbar på ett boende för dementa. Han tycker själv att det är ironiskt att gamlingarna gett honom smeknamnet Snälle Kalle eftersom han har för vana att stjäla deras värdesaker för att finansiera semesterresor och teknikprylar. Men en dag går det helt fel. Han har gömt några värdesaker i fickan på Astas kofta men när han kommer till jobbet så har hon avlidit och ska begravas iklädd koftan...

Johan Theorin är en berättar av det gamla slaget. Jag kan verkligen se honom sitta framför brasan en mörk kväll och berätta spökhistorier. Genom sina noveller håller han en gammal svensk tradition vid liv. Den här är ryslig och som vanligt skriver Theorin på ett fängslande sätt.

Ett kort smakprov:
"Jag vill inte till körkgårn", hade Asta sagt i sin säng veckan innan hon dog. "Trullen tar benen där. Trullen tar dom och slår dom mot varandra. Trullen tar benen."

Novellen ges ut av Mix förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus 

Bokblomma har också skrivit om novellen

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

funkar skräck ljusa sommarnätter...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...