header

header

måndag 1 juli 2013

Så tuktas en svinpäls - Pia F. Davidson

Så tuktas en svinpäls är Pia F. Davidsons debutroman. Det är en humoristisk bok som handlar om de tre kvinnorna Veera, Miriam och Erika. De möts av en slump på ett kolonilottområde.Veera har åkt till sin kolonistuga för att komma undan sin försupne man Harry. Sedan han pensionerades har han snabbt tittat alltför djupt i flaskan, hänger med a-lagarna utanför bolaget, missköter sin hygien grovt, förstör möbler och vill dessutom sälja deras fina lägenhet för att flytta ut på landet. Veera är djupt olycklig och funderar hur hon ska komma ur sin eländiga situation. Miriam har flytt från sin make som misshandlat och torterat henne. Hon har tillfälligt fått låna en kolonistuga av en vännina till dottern medan hon funderar ut hur hon kan komma undan sin psykopat till man. Miriam tror att hon ska fira treårsjubileum med sin sambo, gör sig fin, förbereder en fin middag och möts av en sambo som talar om att han inte älskar henne längre. Gråtande springer hon hemifrån och hamnar på kolonilottområdet där hon träffar på den andra olyckliga kvinnorna. Över några rejäla groggar diskuterar de sina problem och börjar smida planer.

Den här boken påminner mig på ett sätt om Kaffe med rån. Båda böckerna tar upp allvarliga ämnen, det förekommer en del action men det är roligt och feel good. Jag drogs snabbt in i berättelsen och fäster mig snabbt vid de tre kvinnorna. Det är verkliga personer, trovärdiga och även om själva handlingen är skruvad så är den inte helt otrolig. Allvar och humor blandas med en fin balans.

Boken skulle dock ha mått bra av en hårdare redigering. Någonstans mitt i boken så blir det för babbligt, minsta detalj måste diskuteras och nämnas. Det är bra att författaren vridit och vänt på alla tänkbara konsekvenser ett handlande kan få, men det blir för tjatigt för mig som läsare att ta del av allting.

Jag irriterar mig även på författarens LCHF propaganda som stör min läsning. Karaktären Erika har dåligt självförtroende eftersom hon tycker att hon är mullig och på sistone fått många gliringar från sin karl om att hon gått upp i vikt och blivit fet. När Veera och Miriam först träffar henne så ser de en vacker kvinna med fina former. Trots detta börjar Miriam laga LCHF mat och tala om för Erika att hon genom att äta den kosten kan gå ner i vikt. Erika äter med viss skeptisicm och förundras åtskilliga gånger över att hon inte får sug efter sötsaker och så vidare. Detta hade kunnat plockas bort från berättelsen helt och hållet. Det gör mig ledsen att Erika inte kan få fortsätta vara sitt fina mulliga jag.

Förutom kvinnorna så finns det flera roliga män med i boken också, såväl bra som dåliga män.

I slutet fångar Davidson mitt intresse igen och jag gillade slutet. Det är en bra debutroman med intressanta karaktärer och bra dialog. En mycket bra bok att avnjuta i hängmattan!

Boken ges ut av Hoi förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Boklysten har också bloggat om boken

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...