Fortsätt till huvudinnehåll

Djävulen hjälpte mig - Caroline Eriksson

Det här är den första delen i en ny spänningsserie från bokförlaget Forum; Svenska mord. Det är också Caroline Erikssons debutroman. Boken handlar om det så kallade Yngsjömordet.

Per Nilsson växer upp med sin far och mor Anna Månsdotter på en mindre bondgård i Skåne. När han är 21 år gammal så dör hans pappa och lämnar mor och son ensamma på gården. Per är ett ensamt barn, han har aldrig fått någon nära kompis i byn. Anna Månsdotter ses som en speciell person som tar avstånd från grannar och kyrkan. Ganska snart börjar det gå rykten i byn om att Anna och Per har ett otuktigt förhållande, pigor vittnar om att de sover i samma säng och man anser det som märkligt att de håller sig för sig själva hela tiden. Gården förfaller allt mer då Per har svårt att sköta den själv. Mor och son har även svårt att behålla pigor och drängar.

Tillslut övertalar Pers morbror Anders modern att Per måste ta sig en hustru. Han gifter sig med Hanna Johansdotter, dotter till en häradsdomare. Många är förvånade över att han lyckas vinna hjärtat hos en sådan vacker ung kvinna från en välbeställd familj. I mars 1889, några månader efter giftermålet, hittas Hanna ihjälslagen och strypt nedanför källartrappan. Misstankarna faller snart på Anna och Per.

Caroline Eriksson har gjort ordentligt med research innan hon skrev boken. Det finns en hel del dokumenterat kring det uppmärksammade mordet och från rättegången. Ändå blir det förstås en hel del spekulerande och fantiserande när man ska göra en skönlitterär tolkning av en historisk händelse. Eriksson gör det mycket bra.

Språket hon använder är anpassat till tiden som handlingen utspelar sig i och bidrar till att läsaren kastas tillbaka till sent 1800-tal. Jag uppskattar verkligen det och det kan inte vara helt lätt som författare att använda sig av det greppet. Vi får följa Per från det att han är liten och får som läsare en bild av den lilla familjen som utan fadern hamnar helt på undantag i den lilla byn. Den lilla kontakt de haft med omgivningen försvinner med honom och sonen har aldrig en chans att komma undan sin mors fasta grepp, isoleringen det innebär.

Eriksson målar upp karaktärerna skickligt, ingenting är svart eller vitt. Förövaren är offer och offret är förövare. Särskilt mycket tycker jag om skildringen av Anna Månsdotter som är komplex och beskriver en person som är både skör och stark på samma gång. Och Hanna...Hanna är chanslös så fort hon sätter sin fort på Möllegården. Hon som kommer från ett skyddat hem, uppvuxen med en pappa som uppmuntrat henne att ta egna beslut så är hon alltför naiv och oförberedd för det hon möter i sitt nya hem.

Jag rekommenderar verkligen den här boken som både ger en spännande berättelse, är välskriven och även skildrar en inte alltför avlägsen tid i Sverige. Kan nämna att jag redan lånat ut min bok!

Boken ges alltså ut av Forum och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Bokfetischist och Sagan om sagorna


Kommentarer

Carro sa…
Jag blev väldigt nyfiken på den här mest på grund av titeln, men jag har svårt för 1800-tal och historia så jag vet inte om jag vågar mig på den..
ÅH!! Den här har jag ju sett som TV serie. Just denna. Så fantastiskt bra var den. Blev väldigt nyfiken nu på att läsa denna.
Verkar finnas mycket skrivet och dramatiserat kring just det här mordet, förstår varför det fascinerar
CissiG sa…
Väntar på sin tur i boklistan här hemma. Ska bli riktigt intressant och spännande att läsa!
Kram Cissi

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg