header

header

tisdag 9 juli 2013

Djävulen hjälpte mig - Caroline Eriksson

Det här är den första delen i en ny spänningsserie från bokförlaget Forum; Svenska mord. Det är också Caroline Erikssons debutroman. Boken handlar om det så kallade Yngsjömordet.

Per Nilsson växer upp med sin far och mor Anna Månsdotter på en mindre bondgård i Skåne. När han är 21 år gammal så dör hans pappa och lämnar mor och son ensamma på gården. Per är ett ensamt barn, han har aldrig fått någon nära kompis i byn. Anna Månsdotter ses som en speciell person som tar avstånd från grannar och kyrkan. Ganska snart börjar det gå rykten i byn om att Anna och Per har ett otuktigt förhållande, pigor vittnar om att de sover i samma säng och man anser det som märkligt att de håller sig för sig själva hela tiden. Gården förfaller allt mer då Per har svårt att sköta den själv. Mor och son har även svårt att behålla pigor och drängar.

Tillslut övertalar Pers morbror Anders modern att Per måste ta sig en hustru. Han gifter sig med Hanna Johansdotter, dotter till en häradsdomare. Många är förvånade över att han lyckas vinna hjärtat hos en sådan vacker ung kvinna från en välbeställd familj. I mars 1889, några månader efter giftermålet, hittas Hanna ihjälslagen och strypt nedanför källartrappan. Misstankarna faller snart på Anna och Per.

Caroline Eriksson har gjort ordentligt med research innan hon skrev boken. Det finns en hel del dokumenterat kring det uppmärksammade mordet och från rättegången. Ändå blir det förstås en hel del spekulerande och fantiserande när man ska göra en skönlitterär tolkning av en historisk händelse. Eriksson gör det mycket bra.

Språket hon använder är anpassat till tiden som handlingen utspelar sig i och bidrar till att läsaren kastas tillbaka till sent 1800-tal. Jag uppskattar verkligen det och det kan inte vara helt lätt som författare att använda sig av det greppet. Vi får följa Per från det att han är liten och får som läsare en bild av den lilla familjen som utan fadern hamnar helt på undantag i den lilla byn. Den lilla kontakt de haft med omgivningen försvinner med honom och sonen har aldrig en chans att komma undan sin mors fasta grepp, isoleringen det innebär.

Eriksson målar upp karaktärerna skickligt, ingenting är svart eller vitt. Förövaren är offer och offret är förövare. Särskilt mycket tycker jag om skildringen av Anna Månsdotter som är komplex och beskriver en person som är både skör och stark på samma gång. Och Hanna...Hanna är chanslös så fort hon sätter sin fort på Möllegården. Hon som kommer från ett skyddat hem, uppvuxen med en pappa som uppmuntrat henne att ta egna beslut så är hon alltför naiv och oförberedd för det hon möter i sitt nya hem.

Jag rekommenderar verkligen den här boken som både ger en spännande berättelse, är välskriven och även skildrar en inte alltför avlägsen tid i Sverige. Kan nämna att jag redan lånat ut min bok!

Boken ges alltså ut av Forum och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Bokfetischist och Sagan om sagorna


5 kommentarer:

Carro sa...

Jag blev väldigt nyfiken på den här mest på grund av titeln, men jag har svårt för 1800-tal och historia så jag vet inte om jag vågar mig på den..

...med näsan i en bok... sa...

Våga!

Lingonhjärta sa...

ÅH!! Den här har jag ju sett som TV serie. Just denna. Så fantastiskt bra var den. Blev väldigt nyfiken nu på att läsa denna.

...med näsan i en bok... sa...

Verkar finnas mycket skrivet och dramatiserat kring just det här mordet, förstår varför det fascinerar

CissiG sa...

Väntar på sin tur i boklistan här hemma. Ska bli riktigt intressant och spännande att läsa!
Kram Cissi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...