header

header

måndag 8 juli 2013

Det finns något smärtsamt...

...med att skriva något negativt om en bok som i stort sett alla andra ä l s k a t. Att inte förstå vad det är som är så himla bra och gripande med en bok. Det ger mig känslan av att ha missat något grundläggande eller möjligtvis vara lite trögare än andra. Det hände nu senast med Christine Falkenlands Sfinx. Efter att jag läst ut boken och skrivit mitt inlägg om den så läste jag om flera fina och väl skrivna recensioner om den. Bloggare efter bloggare har hyllat den, men det kan såklart inte ändra min känsla och upplevelse av boken. Den föll mig helt enkelt inte i smaken och jag kan inte skriva annat om den än precis det.

Samtidigt så är det så med böcker, film, konst och annat att vi tycker olika. Vad som berör mig kanske inte berör dig. Min upplevesle av en bok kan vara helt annorlunda än din och det är fantastiskt tycker jag. Fantastiskt när böcker kan skapa samtal och utbyten av åsikter och känslor. Jag försöker att komma ihåg det när jag skriver ett mindre positivt inlägg om en bok. Annars har jag lätt att känna det som att jag avslöjar mig själv som mindre kunnande,  med att inte förstå det andra förstår, att inte se storheten som andra ser...

Hur tycker du att det är när du läser en hyllad bok och du inte förstår varför den är så omtalad?

6 kommentarer:

Unknown sa...

Det händer mig ibland, men jag kopplar det till att alla hyllningar ger mig så höga förväntningar att boken sen omöjligt kan leva upp till dem...
I ditt fall verkade det inte vara så men som du skriver smaken är olika, vi fastnar för olika saker helt enkelt.

...med näsan i en bok... sa...

Nä, jag hade faktiskt inga förväntningar på den här boken...

Monika sa...

Det beror lite på vad det är för bok och varför jag inte gillar den. Ibland tror jag att det är lite kejsarens nya kläder över det, att andra så att säga ser kläder som inte finns :)

Det mörka tornet sa...

En bok kan bli hypad och själva hypen kan förstöra det för en. Men ibland är det väl bara så att man inte gillar det alla andra gillar. Jag kan faktiskt känna mig nöjd över att inte alltid "följa flocken". Och naturligtvis är jag en av flocken många många gånger. Oavsett är det väl ens egen läsupplevelse som är den viktiga. Det alla andra tycker får stå för dem och det är intressant att tycka olika!!

Anonym sa...

Jag tycker att är viktigt att om man inte gillar boken lika mycket som övriga, att man står för det. Men ibland är det knepigt. Jag tyckte t ex inte lika mycket om En man som heter Ove som alla andra hyllade. Jag ogillade inte boken, men var inte fullt begeistrad, och skrev vad jag tyckte och fick oxå några kommentarer om att det var märkligt att jag inte gillade boken lika mkt som andra.

Linnea sa...

Jag tycker det är skönt att det finns lite olika åsikter om böcker.. :) Jag blir ofta besviken över "snackisar", men ofta läser jag de också långt efter det att boken omtalas som mest. Jag tror att många omedvetet läser böcker med en positiv inställning för att boken är omtalad och rosad, men det betyder inte att boken håller i längden. Sedan är det ju högst individuellt vad man gillar. Det jag gillar mest är böcker som jag läser vid rätt tidpunkt i livet.. Sådant är ju svårt för en författare att påverka.. ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...