header

header

måndag 13 januari 2014

Själseld - Maths Nilsson

Jag har läst en hel del debutromaner på sistone en av dem är Själseld av Maths Nilsson.

Historien tar sin början år 1669 i Mora. Vi möter en flicka vars mamma just har avrättats och bränts på bål. Fylld av sorg och hämd förbannar hon ett krucifix som hon ger till Lorentz Creutz, ansvarig för häxbränningarna. Han tar emot det och lämnar utan onda aningar Mora för att en tid senare död flyta iland på Öland efter ett förödande nederlag mot den dansk-holländska flottan. Den som hittar honom är prästen i det lilla samhället Hulterstad, Nicholaus. Nicholaus hittar även krucifixet som han med ganska stora samvetskval plockar från liket och behåller. Han kan inte stå emot dess dragningskraft. Prästen är mycket omtyckt av folket och brinner av engagemang för ölänningarna. Han fruktar att befolkningen ska utsättas för grova övergrepp av danskarna och holländarna och vänder sig till Gud för att få svar på hur han ska kunna hjälpa sin flock. Han får visioner som tär på honom och skrämmer honom, sakta tynar han bort framför församlingens ögon men vägrar att besegras av de onda krafter som han tror hotar Öland.

Över 400 år senare återvänder Jerry till sitt barndoms Öland som han en gång lämnade och knappt har besökt sedan dess. Hans föräldrar har omkommit i en misstänkt mordbrand och Jerry plågas av samvetskval över att han tagit avstånd från sina föräldrar. Av grannen får han ett brev som hans mamma lämnat till honom om något skulle hända henne och pappan något. Innan Jerry hinner läsa brevet blir det stulet. Jerry förstår att han svävar i fara, att någon eller någonting är efter honom. Vad är det som folk är så rädda för och varför möts han med sådan avsky?

De två historierna hör ihop, dåtiden påverkar nutiden.

Jag har en förkärlek för berättelser som väver ihop historiska mysterier med nutida sådana - en av mina absoluta favoriter i genren är Ann Rosman. Maths Nilsson lyckas inte lika väl som Rosman med att just väva ihop sina två historier, det görs inte med samma spänning och självklarhet. Jag förstår dock att det är oerhört svårt och författaren målar upp sammanhanget mellan händelserna på 1600-talet och 2000-talet väl.

På det stora hela tycker jag att detta är en mycket bra debut och att det är en bok som är väl värd att läsas. Jag hade önskat få veta mer om den lilla flickan i Mora, kanske minska något på textmassan kring prästens samvetskval och tyvärr så har jag svårt att få någon verklig känsla för huvudpersonen Jerry. Överlag tycker jag att den historiska delen av boken är bättre och mer spännande än den nutida delen. I den historiska berättelsen så känner jag av författarens intresse och jag tycker att han skildrar livet på Öland och befolkningen där på ett bra sätt. Jag får en bild av hur det såg ut och hur det var att leva där under den tiden.

Nutidshistorien känns lite kantig och inte helt klar. Jag tror att det har med karaktärerna att göra, att de inte blir närvarande för mig. Som läsare har jag svårt att leva mig in i deras verklighet. Jag hade även önskat att övergångarna mellan historia och nutid hade synkats ihop mer, gärna med hjälp av flickan i Mora...Den karaktär som jag tar till mig mest är prästen.

Boken ges ut av Mörkersdottir förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...