header

header

torsdag 31 mars 2016

Alla borde vara feminister - Chimamanda Ngozi Adicihie

Vet inte vad den här boken räknas som; lång novell eller kortroman? Eller ska man kanske kalla det för ett manifest? 61 sidor lång är den eller 41 minuter om man väljer att lyssna (uppläsning av Katarina Wennstam).

Det är en bra och grundläggande text om feminism baserat på Chimamanda Ngozi Adichies egna erfarenheter. Jag gillar att få till mig en bild av hur det är att växa upp som flicka och feminist i Nigeria, att det inte är en text som är orienterad utifrån västvärldens perspektiv. Då blir det också tydligt hur mycket vi kvinnor har gemensamt, oavsett var vi är födda!

Texten är från början ett TED talk som ni kan se på Youtube (boken är ju längre så texten torde vara ombearbetad). Nedan hittar ni klippet. Jag kunde inte heller låta bli att dela med mig av Beoyncés låt Flawless där hon har samplat Chimamandas föreläsning.

2 kommentarer:

bam sa...

Har varken sett eller läst den ännu (dåligt av mig) men kommer osökt att tänka på Diskursens ordning med Foucault. Han snackade om något och det var så bra så att det bestämdes att "nä, nu får detta skrivas ner så fler får möjlighet att få en ny syn på världen". Typ, lite så.

...med näsan i en bok... sa...

Bam - kan inte påstå att den här boken kommer med omvälvande insikter kring feminism, det mesta känns igen. Men en bra grundförklaring till feminism från ett personligt perspektiv - det tyckte jag om

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...