header

header

måndag 31 juli 2017

PAX - Åsa Larsson och Ingela Korsell

Har inte tidigare skrivit om PAX-böckerna, den bokserie som fyllt hålet efter Harry Potter för mig och sonen. För några veckor sedan så läste vi ut den efterlängtade åttonde boken Vitormen. Nu väntar vi på den nionde som ska heta Maran och kommer ut någon gång i höst.
PAX-böckerna är skrivna av ingen mindre än deckarförfattaren Åsa Larsson och grundskolläraren och forskaren Ingela Korsell samt illustrerad av Henrik Jonsson.
Böckerna handlar om bröderna Alrik och Viggo som är familjehemsplacerade hos Laylah och Anders i Mariefred. En stad där det börjat hända märkliga saker...


Ganska snart efter att Viggo och Alrik har flyttat till Mariefred så lär de känna det äldre paret Magnar och Estrid. Magnar och Estrid har vigt sitt liv åt att skydda ett magiskt bibliotek som funnits under kyrkan i hundratals år. Biblioteket är nu angripet av onda krafter och bibliotekets magiska skydd börjar försvagas. Det visar sig att Alrik och Viggo är Korpbröderna, utvalda för att hjälpa till att försvara biblioteket mot de mörka krafter som vill ta över det. Bröderna måste använda både list och styrka för att övervinna alla övernaturliga väsen som väcks till liv i staden. I vardagen så utkämpar de andra strider; längtan efter och besvikelsen på sin alkoholiserade mamma, att anpassa sig till en ny familj och ny skola samt ett killgäng som gör livet svårt.
Tiden pulsar och mörkret vandrar in, nu börjar en episk strid mellan det onda och det goda.
PAX-böckerna är en snillrik kombination av spänning, skräck, humor och allvar. Rätt ofta har vi läst och skrattat högt, andra gånger så har vi bitit på naglarna och nästan varje kväll jag läst ur PAX-böckerna så får jag höra "Mamma, bara ett kapitel till. SNÄLLA!"
Böckerna är för 9 - 12- åringar. Vi började läsa när min son var 7 år och det passade honom bra men jag kan tänka mig att de är lite för otäcka för en del barn i den åldern. Här får man nog som förälder känna efter. De är också bra böcker för att träna på egen läsning och helt underbara högläsningsböcker. Ser inget hinder för att läsa dem själv som vuxen heller - så bra är de, men de gör sig nog bäst att läsas tillsammans med barn:)


Som ni förstår av inlägget så rekommenderar jag de här böckerna om ni av någon anledning nu har missat dem.


Böckerna ges ut av Bonnier Carlsén och kan köpas på Adlibris och BokusInga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...