header

header

tisdag 25 juli 2017

Slag - Lena Bezawork Grönlund

Slag var junis bok i bokcirkeln. Vi pratade om den över en god frukost en söndagsmorgon. Boken är skriven av Lena Bezawork Grönlund som kommer från Umeå, där jag bor, så det var extra roligt att prata om och läsa en bok av en lokal författare.

Slag handlar om Fikirte, hennes pappa och deras gemensamma intresse boxning. Fikirtes pappa har flytt från Etiopien och brottas med minnen från sitt hemland. Minnen av sin bror som drunknade och av sin mamma som manar honom att släppa taget och gå vidare. Fikirte brottas med klasskompisarnas rasism och ett utanförskap som kommer sig av en annan färg på huden. Hennes fristad är boxningslokalen och myren där hon löptränar.

Förlaget skriver så här i sin beskrivning av boken:

Med en lågmäld, lyrisk prosa skildrar författaren i sin debutroman vardagliga händelser, dramatiska livsöden och historiska skeden i exakta ögonblicksbilder och talande episoder.
En bra beskrivning om boken som säger mycket om den. Bezawork Grönlund fyller sällan en hel sida med text. Varje sida är som en enskild dikt, dikterna bildar sedan en röd tråd genom boken. Varje mening är noga bearbetad och det märks att författaren verkligen har lagt ner tankemöda på varje litet ord. Det finns flera oändligt fina meningar. Tyvärr har jag redan lämnat ifrån mig boken så jag kan inte ge något exempel.

Det här är en bok som ska läsas sakta och med eftertanke. Tyvärr så passar det inte mig som tycks ha en oförmåga att läsa lugnt. Jag läste boken på en timme. Tur var väl då att det var en bokcirkelbok!Genom att vi pratade om den, bläddrade i den tillsammans och läste upp stycken för varandra så var det som att uppleva den igen och jag "såg" berättelsen (i stället för att hasta igenom den).

Slag ges ut av Norstedts och kan köpas på Adlibris och Bokus.

Andra som bloggat om boken är Prickiga Paula, Designmadde och Jennies boklista

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...