header

header

torsdag 27 juli 2017

Stallo - Stefan Spjut


Tänk att den här boken har stått i min bokhylla sedan bokmässan 2013!!! Kan återigen konstatera att jag har många gömda pärlor som bara väntar på att bli upptäckta.


Allt tar sin början år 1987 när naturfotografen Gunnar Myrén tar ett flygfoto och ser något oförklarligt. Det ser nämligen ut som att det sitter en varelse och rider på en björn, men det är väl ändå omöjligt... Gunnar och hans familjs liv förändras efter det då han blir i det närmaste besatt av bilden. Hans dotterdotter Susso fortsätter i hans fotspår och vill hitta en förklaring till bilden. Hon startar en hemsida för att försöka komma i kontakt med andra som upplevt onaturliga saker. En dag blir hon kontaktad av en kvinna som bor i Jokkmokk - Susso bor i Kiruna - som påstår att hon och hennes barnbarn har sett en tomte. Barnet försvinner senare plötsligt och Susso är övertygad om att tomten på något sätt är inblandad. Men det är inte alla som är glada över att hon rotar i det fördolda och Susso befinner sig plötsligt i livsfara.


Jag säger bara ÄNTLIGEN har någon skrivit en bok om tomtar, skrymt och troll som är både ryslig, spännande och trovärdig. Ja, jag är faktiskt beredd att tro på troll efter att ha läst den här boken.


Jag gillar Susso och hennes lite stökiga familj. De känns så äkta och som några som faktiskt skulle kunna finnas i min bekantskapskrets. Det är skickligt av en författare att lyckas få läsaren att tro på och lära känna karaktärerna på det sättet. Susso jobbar som undersköterska åt hemtjänsten och har ett stort hjärta, hon gör det där lilla extra för gamlingarna som hon har hand om i jobbet. Samtidigt så är hon som en förvuxen tonåring, kommer och går i sin mammas lägenhet som hon vill  (de bor i samma trappuppgång) och småljuger lite för sin syster när det passar henne. Hon har även en minst sagt komplicerad relation till sitt ex. Ibland hoppar hon in och täcker upp för mamman i hennes souvenirshop som ligger mitt i Kiruna.


Det finns några andra karaktärer som också spelar en viktig roll i boken och som Spjut skildrar på ett sätt så att jag får en bild av dem på näthinnan och tidvis även känner hur de luktar...men jag ska inte gå in på dem närmare med risk för att spoila läsningen för er som inte har läst boken.


Miljöbeskrivningarna är också en kärna i boken och för mig är det alltid roligt att läsa om miljöer som är så bekanta för mig - det är inte helt vanligt med böcker som utspelar sig i Norrbotten.


Förutom tomtar, troll och röriga familjer så innehåller boken en roadtrip genom i stort sett hela Sverige, John Bauer och Sven Jerring.


Och för er som inte vet så är stallo (eller stalo eller stállu) en gestalt i samisk mytologi. Stallo beskrivs som en jätte eller ett troll.


Läs den! Om du inte är så mycket för böcker med övernaturligt tema så utmana dig själv och testa den här. Kan nästan lova att du kommer att tycka om den. Uppföljaren Stalpi finns redan ute och jag kommer i alla fall inte låta den vänta lika länge som Stallo fick vänta!

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus


Andra som bloggat om boken är Bokmania, Bokhora och LitteraturMagazinet

6 kommentarer:

Elinas bokliv sa...

hmm, den låter intressant! Ska lägga till i min boktips-lista! :D

...med näsan i en bok... sa...

Bra idé!

Lena sa...

Stallo var riktigt bra. Har för mig att det finns en uppföljare, men den har jag inte läst.

...med näsan i en bok... sa...

Det stämmer - den heter Stalpi

Linnea sa...

Blir bara mer och mer sugen på att läsa! :D

...med näsan i en bok... sa...

Bara att plocka fram den ur hyllan:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...