header

header

söndag 14 juli 2019

Nina i Granbergsbyn - Anna Holmström Degerman

Jag tyckte mycket om Anna Holmström Degermans bok Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs. Därför blev jag glad när jag såg att hon kommit ut med en serie på Storytel. Boken finns snart även som pocket.

Handling (förlagets text):
Nina ska äntligen tillbaka till stan efter några månade i Granbergsbyn. På passagerarsätet ligger en chokladask hon tröstköpt till sig själv. Vikariatet på biblioteket blev inte vad hon hoppats på och lättad över att lämna byn gasar hon lite extra för att komma hem så fort som möjligt. Det borde hon inte ha gjort.

Vid närmare eftertanke får Nina faktiskt vara tacksam över att det inte blev värre än det blev. Hon kunde ha haft två liv på sitt samvete, redan innan hon lämnat byn. Puh! Fast eftersom inget hittills gått som planerat borde hon haft på känn att olyckan skulle få oanade konsekvenser. Men att hon, den nyutbildade bibliotikarien, nu kommer att tvingas ta hand om den besynnerliga klädaffären mitt emot fiket, det kunde hon aldrig ana.

Nåja, det är bara att kavla upp ärmarna och göra det bästa av situationen. Nina känner på dig att nu kan vad som helst hända.

Mitt omdöme:
Nina kör på en äldre kvinna som går under namnet Pälsängla när hon ska lämna byn. Ängla tas med hjälp av Nina och den sura veterinären Jovan till vårdcentralen där de konstaterar att hon måste köras till Sunderby sjukhus. Nina som i farten råkat ge Englas hund Napoleon choklad och därmed utsatt honom för livsfara anförtros inte vårdnaden om hunden där och då utan får följa Engla de 20 milen till sjukhuset. Att ta sig hem till Umeå ser ut att få vänta.

Temat är likt de senaste feel good-böckerna som jag har läst. Kvinna får oväntat ta hand om en verksamhet (denna gång en slags loppis/klädaffär, tidigare bokhandel och begravningsbyrå) som måste styras upp, ett gäng knasiga karaktärer, familjehemligheter och lite romantik. Men jag blir faktiskt inte leds och de har alla sitt speciella språk så det känns inte som kopior av varandra.

Det här är en allt igenom mysig bok. Nina som nyss separerat från sin man Erik efter ett 20 år långt äktenskap och bestämt sig för att skola om sig och byta karriär står inför flera livsval. Hennes mamma, dotter och bästa vän engagerar sig på lite olika sätt. Jag tyckte mycket om i stort sett alla karaktärer men hjärtat bankade nog lite extra för hunden Napoleon.

Ett plus för att de valt en inläsare från Umeå som ger språket i boken rätt känsla. Det är så smärtsamt att lyssna på böcker som utspelar sig i norra Sverige där inläsaren är söderifrån och försöker läsa på någon slags ospecifik norrländska. En annan rolig grej är att hon flirtar lite med Solja Krapu-Kallios bok Westins bageri och kafé då Jovan är och handlar den berömda kakan Rosmåne på fiket i Stornäs

Gillar du feel good så är detta boken för dig!

Boken ges ut av Storytel och kommer som pocket i september. Då kommer du att kunna köpa den på Adlibris och Bokus. Du hittar den redan nu på deras streamingtjänst.Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...