header

header

söndag 20 maj 2018

Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs - Anna Holmström Degerman

I april så anordnades ett litterärt arrangemang - Litteratur och Retur - här i Umeå där österbottniska och västerbottniska författare möttes och samtalade med utgångspunkt från deras böcker. En av dem var Anna Holmström Degerman och efter att ha lyssnat på när hon berättade om sin bok Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs så bestämde jag mig för att läsa/lyssna på den.

Handling (förlagets text):
Det är märkligt hur en sak kan leda till en annan tills man plötsligt står där på gatan i Storbygdsele med en främmande husky i ett blått rep. Och man dessutom har fått ärva ett gammalt nedslitet hotell som ingen vill ha, utom möjligen ortens superentreprenör som skambjudit 200 000 kr för det och tänker göra om platsen till en skoterparkering. Men så är livet just nu för Annie, som till råga på allt åkt från både man och hem i Uppsala efter ett frukostgräl där en krökt läpp blev tungan på vågen i beslutet att fly hem till Norrbottens inland mitt i smällkalla vintern. En roman om minnen, drömmar och familjehemligeheter. Och så en och annan röd klänning.

Min reflektion:
Så himla roligt att läsa en feelgoodroman som utspelar sig i en miljö där man känner igen sig. Jag har i och för sig aldrig bott i inlandet men befinner mig där lite då och då (i och för sig i Västerbottens inland trots att jag har mitt ursprung i Norrbotten). Och jag har också gjort resan flytta till Uppsala från Norrbotten och sedan tillbaka igen, dock inte av samma skäl som Annie.

Storbygdsele är ett fiktivt litet samhälle och det är med blandade känslor som Annie åker tillbaka. Hennes pappa dog när hon var liten, mamman bor i Skellefteå och de sista åren som mormodern levde så bodde hon på demensboende i Skellefteå. Det var längesedan Annie satte sin fot i Storbygdsele. Ganska snart inser hon att hon inte vet så mycket om sin pappas död och det börjar kännas som att det ruvar någonstans hemlighet i familjen och hos gamla bekanta.

Boken innehåller alla ingredienser som en bra feelgood ska innehålla; roliga karaktärer, olycklig och (kanske) lycklig kärlek, dråpliga missförstånd, humor och lite till. Dessutom en charmig hund som kanske heter Proust och kanske heter Cujo...

Jag tyckte verkligen om den här boken och om du gillar genren ska du absolut läsa den!

Boken ges ut av North Chapter AB och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Boktokig och Designmadde

2 kommentarer:

Sara Pepparkaka sa...

Jag var på samma arrangemang och blev också lockad av den här boken, men jag har ännu inte kommit mig för att läsa den. Kanske i sommar!

...med näsan i en bok... sa...

@sarapepparkaka Vad roligt att vi var på samma event! En perfekt strandbok skulle jag vilja säga :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...