Fortsätt till huvudinnehåll

Expedition Kanchenjunga - Michelle Paver

Efter att ha läst Michelle Pavers spökroman Evig natt och älskat så har jag varit sugen på Expedition Kanchenjunga ända sedan den utgavs 2016. Den har, av olika anledningar (till exempel att jag har en tendens att samla på mig böcker...) stått oläst i hyllan sedan början av förra året. Nåja, nu har jag i alla fall läst den!

Handling (förlagets text):
Himalaya, 1935. Den unge läkaren Stephen Pearce reser till Indien för att delta i en expedition med sin äldre bror Kits. Teamet ska bestiga Kanchenjunga, världens tredje högsta berg. En bedrift som ingen har lyckats med förut.

De följer bokstavligt talat spåren på en tidigare, legendarisk expedition som slutade i katastrof. Fem män miste livet då, besegrade av vädrets makter, olyckor och höjdsjuka. Är det verkligen en bra idé att försöka sig på exakt samma resa?

Medan förberedelserna fortskrider blir Stephen alltmer illa till mods. Och när expeditionen går av stapeln blir det bara värre. Det börjar med att han ser underliga saker i ögonvrån...Ju högre de kommer, desto värre blir mörkret. Det förflutna vilar tryckande och olycksbådande över gruppen, som ändå envist fortsätter.

Men ibland är sanningen så hemsk att det varit bättre att inte veta.

Mina reflektioner:
Återigen berättar Paver en spökhistoria som utspelar sig i en kall och karg miljö som kräver det yttersta, rent fysiskt, av huvudkaraktärerna. Pearce är överraskande oförberedd på de fysiska utmaningarna och har mest följt med på sin brors expedition för att fly London där han nyss har övergivit sin blivande brud mer eller mindre vid kyrktrappan.

Sakta men säkert, och med enkla medel, bygger Paver upp en olycksbådande stämning. Och som läsare förstår man redan på första sidan att den här historien inte kommer att sluta bra.

Ni som följer den här bloggen vet att jag läser mycket skräck. Det innebär också att jag sällan blir riktigt rädd av det jag läser, man vänjer sig ju lite. Så är det med den här boken också. Jag älskar hur Paver använder miljön för att sända rysningar nedför ryggen, hur hon låter sina karaktärer balansera på gränsen till galenskap, hur hon skildrar relationen mellan Pearce och hans bror Kit för att förmedla känslan av ensamhet, utsatthet och ilska. Pearce blir dessutom kompis med en herrelös hund som följer gruppen uppför berget, en hund som får spela en viktig roll i händelseförloppet. Det finns dock ett stycke i boken som skrämmer mig rejält, som får min fantasi att gå i spinn och som jag har svårt att sluta tänka på. Jag ska inte avslöja för mycket om den men den har att göra med en isgrotta och en skreva i isen.

Den här boken har dessutom den roligaste boktrailer jag någonsin sett (se nedan)

Läs den!

Boken ges ut av Bokförlaget Semic och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är emseliasson, Att leva loppan och Jennies boklista



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon