header

header

onsdag 30 maj 2018

Saken som åt Danny Smith - Johan Ring

Jag har läst ett par böcker och noveller av Johan Ring tidigare och gillat.  Den här (lång)novellen kom ut 2012 och har legat på min "Att läsa-lista" länge. Bara titeln gör ju att man vill läsa den!

Handling (förlagets text):
Något fasansfullt händer i Högsby...

Vårt Högsby var både tryggt och kvävande på samma gång. Här söp man för mycket men det var ingenting att bråka om. Här hade flickor haft samma frisyrer sedan 1983. Här bar pojkarna AC/DC-tröjor och spottade snus ur gluggarna mellan tänderna.

Korsfästa katter, våldsamma självmord och märkliga mardrömmar. Något fasansfullt är på bång att ske i den småländska idyllen Högsby.

Mina reflektioner:
Berättarjaget Johan och hans kompis Danny Smith tillhör inte direkt det tuffa gänget, men det bryr de sig inte om. När Johan berättar sin historia så har det gått många år sedan Danny försvann. Eller försvann och försvann - Johan vet exakt vad som hände med honom. Det första tecknet på att något illvilligt var på gång var när Danny öppnade sitt skåp i skolan och hittade sin älskade katt, död och fastspikad på insidan av dörren. Danny blir sig aldrig lik efter det och Johan börjar drömma mardrömmar.

Jag blev inte besviken på den här novellen! Ring lyckas på få sidor att få till en barndomsberättelse med en twist, så att säga. Vi har kompisgänget som håller ihop mot de tuffa killarna och taskiga lärarna, som växer upp i en litet lugnt samhälle med något monstruöst under jorden. Referensen till Det är lätt att göra. Men Johan Ring är sin egen författare, med sina egna historier. Det här är riktigt bra!

Boken ges ut av MIX Förlag och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokföring enligt Monika, Bokhuset och Läsa och Lyssna

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...