header

header

tisdag 8 maj 2018

Rån och inga visor - Catharina Ingelman- Sundberg

Det är några år sedan jag senast läste  de andra två böckerna om den kriminella pensionärerna och det var ett kärt återseende.

Handling (förlagets text):
Inget kan stoppa Pensionärsligan. Och nu behöver de pengar - mycket pengar. Att göra livet roligare och lyxigare för äldre människor kostar en hel del. Och varför inte ta efter finansvärldens koncept och dela ut bonusar - fast till lågavlönade och fattiga som behöver uppmuntras.

En spektakulär bankkupp ger visserligen över tio miljoner. Men det räcker på sin höjd till att hyra en pråm i Stockholm och öppna hälsorestaurang med speeddejting och dans för äldre. Och ambitionerna är större än så.

Märtha och hennes vänner bestämmer sig för att sikta högre och jaga de riktigt stora pengarna bland finanshajar, skattesmitare och riskkapitalister. I sin jakt på storkovan lever pensionärerna farligt när de försöker lura miljardärer bland lyxyachter i franska Saint-Tropez. Dessutom är polisen dem hack i häl.

Mina reflektioner:
Ingelman-Sundberg har skrivit ytterligare ett fartfyllt actionäventyr om de påhittiga pensionärerna. De har verkligen inte en enda lugn stund och det börjar slita lite på relationerna i gruppen. Märtha driver på och några av dem tycker att de är värda en paus för att njuta lite av livet också. En av dem är Märthas "pojkvän" Snillet. Han friar till Märtha, hon säger ja men tycks aldrig ha tid att gifta sig. Alltid är det något brott de måste begå först och Snillet börjar undra om hon verkligen älskar honom. Anna-Greta förälskar sig i en högst oväntad person och det tas inte emot helt lättsamt av gruppen. Klarar de av att inviga en utomstående person i sina hemligheter?

Jag lyssnade på boken som ljudbok med Helge Skoog som uppläsare. Han gör en superbra inläsning av boken. Jag brukar inte gilla när inläsare dramatiserar för mycket och förställer rösten men Skoog gör det fenomenalt och det passar den här boken bra.

Något som jag tycker så mycket om med de här böckerna är att äldre skildras som de människor de verkligen är, att livet inte tar slut fast man har fyllt sjuttio. Även då blir man förälskad, spanar man in andra, vill man ha roligt och göra nytta. Visst ställer skröpliga kroppar till det ibland men då får man använda huvudet och sin charm i stället. Eller varför inte spela på fördomarna om äldre för att iscensätta sin plan.

Böckerna om pensionärsligan är framförallt roliga men de ger en liten tankeställare också.

Boken ges ut av Månpocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som har bloggat om boken är Bokfrossa, Crimegarden och Jennies boklista

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...