header

header

onsdag 2 maj 2018

Needful Things - Stephen King

Det finns någonting alldeles underbart med att dyka ner i en gammal Kingroman som jag inte läst tidigare (eller för den delen även sådana som jag har läst). Som gammalt fan till Stephen King så har jag läst en hel del men långt ifrån allt som han har skrivit - helt klart något som jag har som mål att göra!

Needful things (Köplust på svenska) gavs ut 1991och den första boken som King skrev efter att ha gått i behandling för sitt alkoholmissbruk.

Handling:
Boken utspelar sig, som flera av hans böcker i Castle Rock, Maine - några år efter Cujo. En historia som gör sig påmind i Needful things några gånger. Castle Rock är en typisk amerikansk småstad, en liten idyll där alla känner alla. En dag så kommer en främling, Leland Gaunt, dit och öppnar sin affär Needful things. En affär som väcker mycket nyfikenhet och där folk tycks hitta precis det som de mest av allt önskar sig och som de känner att de verkligen behöver. Leland Gaunt charmar dem alla och tar inte särskilt mycket betalt för varorna han köper, allt han ber om är att köparna utför små, tillsynes oskyldiga, tjänster åt honom.

Stadens sheriff Alan Pangborn (som tidigare figurerat i boken Stark - som för övrigt står oläst i min bokhylla...) tänker redan när butiken öppnar att han ska stanna till och hälsa den nye invånaren välkommen till staden, men han får hela tiden förhinder. Hans flickvän Polly, som lider av svår reumatism, gör dock ett besök och handlar ett halsband med en berlock som enligt Gaunt ska bota hennes reumatism. Pangborn oroar sig över att hon börjar bete sig lite annorlunda och är skeptisk till hennes snabba förbättring. Samtidigt som det ger honom dåligt samvete att tänka så, hur kan han tro att något som får Polly att må bra är dåligt?

Först när våldet exploderar i staden och ondskan har sitt grepp om den står det klart att det pris som kunderna betalat Mr Gaunt är högre än de räknat med.

Mina reflektioner:
Jag riktigt myste när jag läste den här boken. Den gav mig kalla kårar på ett bra sätt. Needful things är en Kingklassiker även om den inte är fullt lika känd som Cujo, Carrie och Jurtjyrkogården och när man läser den är det lätt att förstå varför. Det är en tegelsten på över 700 sidor vilket möjliggör för King att ge tid åt att bygga upp scenariot inför le Grand Finale så att säga. Vi får följa en mängd olika karaktärer ganska ingående. Även Castle Rock, inte bara dess invånare, beskrivs tydligt i boken.

En sak som jag gillar med King är hans referenser till sina tidigare böcker, hur karaktärer från olika böcker har relationer till varandra och dyker upp lite här och var. I senare böcker så väver han även in karaktärer eller företeelser från andra böcker (exempelvis sin som Joe Hill och JK Rowling) och när jag läser den här kan jag inte låta bli att undra om inte Hill inspirerades av Leland Gaunt när han skapade karaktären Charles Manx i NOS4R2

Om du, som jag, är ett Kingfan och inte har läst Needful things ännu så se till att göra det! Den här vill du inte missa. Och har du av någon outgrundlig anledning inte läst något av Stephen King så är det här en av alla bra böcker av honom - han har ju skrivit några mindre lyckad också, men här är han i sitt esse.

Den svenska utgåvan av boken är slutsåld men du hittar den på Bokbbörsen, antikvariat och säkert på bibblan också.

Den engelska utgåvan ges Hodder and Stoughton och kan köpas på Adlibris och Bokus

1 kommentar:

Vargnatt sa...

Jag gillade den! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...