header

header

lördag 12 maj 2018

Floden om natten - Erica Ferencik

När jag läste om den här boken blev jag genast nyfiken. Den innehöll många element som jag gillar att läsa om: vänskap, vildmark, äventyr och spänning. Nu har jag lyssnat på den som ljudbok med Anna Maria Käll som inläsare - en av mina favoriter.

Handling (förlagets text):
Winifred Allen behöver verkligen en semester. När hennes tjejkompisar planerar en adrenalinfylld resa till Maines vilda skogar ser hon ingen anledning till att inte tacka ja. Tillsammans med en snygg guide ger sig tjejerna iväg, med en plan om att pröva på forsränning i den amerikanska vildmarken. Men den vackra natursemestern förvandlas snart till en mardröm: en fruktansvärd olycka gör att gänget förlorar sin flotte och allt som de behöver för att klara resan. Plötsligt är de ensamma, med endast hemligheter och livslånga lögner som sällskap. Och när mörkret faller kryper obehagligheterna fram. Vad döljer egentligen floden om natten?

Mina reflektioner:
Det går inte att läsa den här boken utan att få associationer till Stephen King (pga Maine och en obehaglig kisspaus längs vägen. Kompisgruppen stannar vid en liten butik med en högst märklig butiksinnehavare) och filmen River Wild med Meryl Streep (pga forsränning där saker går väldigt fel). Associationen till King stannar dock vid Maine och butiken medan jag tänker på River Wild under hela läsningen.

Jag hade gärna fått veta mer om kompisgänget som träffas en gång per år och gör en resa tillsammans. Som läsare får jag veta lite mer om dem under läsningens gång och precis som det är med de flesta relationer så är dem inte alltid så enkla. Det finns avundsjuka, irritation mellan vissa men naturligtvis en stark vänskap som hållit i flera år. Men boken hade vunnit på att ge mig som läsare lite mer. När saker börjar gå fel så ställs alla relationer på sin spets och vännerna reagerar väldigt olika på det som händer.

Sista tredjedelen av boken är väldigt mycket action. Det är bra skrivet och jag slukas med samtidigt som jag till viss del tappar intresset eftersom det jag uppfattar som själva kärnberättelsen - vad som händer med en grupp när de utsätts för extrema händelser - hamnar i bakgrunden.

Det här är en lättläst bok som passar bra att läsa vid stranden eller när man är på resande fot.

Boken ges ut av Printz Publishing och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokmalen, Fiktiviteter och Hyllan

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...