header

header

torsdag 24 maj 2018

Jane Eyre - Charlotte Brontë

Jane Eyre var april månads bokcirkelbok. Jag lyssnade på den som ljudbok på originalspråk vilket var något av en utmaning även om jag inte är helt ovan med att lyssna på ljudböcker på engelska. Det har att göra med det gammalmodiga språket men även med inläsaren som hade en rätt skarp röst som gjorde det lite besvärligt ibland.

Jag var helt säker på att jag hade läst Jane Eyre förut men efter att ha lyssnat ett tag insåg jag att jag inte gjort det! Filmen har jag sett (det vet jag!) och sedan har jag väl hört så mycket om den genom åren att jag trott att jag läst den :)

Ni känner säkert till handlingen men här kommer den för säkerhets skull.

Handling (kortfattat):
Jane Eyre är en föräldralös flicka som vi får möte första gången när hon är 10 år gammal. Hon växer upp med sin elaka (ingifta) moster Mrs Reed och sina lika taskiga kusiner. När hon är 11 år så skickas hon till en internatskola för flickor. Innan hon åker så säger hon några väl valda ord till sin moster och åker efter det aldrig tillbaka till sina släktingar på lov. Skolan drivs av den snåle och gudfruktige Mr Brocklehurst som i sin besparingsiver låter flickorna både frysa och svälta. De är väldigt hårt hållna. Men snart avslöjas Mr Brocklehursts metoder och han sparkas av skolans sponsorer. Jane Eyre blir, 18år gammal, lärarinna på skolan under något år innan hon söker tjänst som guvernant åt en liten flicka på Thornfield Hall.

Thornfield ägs av Mr Rochester som hon så småningom träffar. Han friar till henne, men när de står vid altaret så avslöjas det att han redan är gift. Det visar sig att han har sin fru inspärrad i ett torn på Thornfield. Jane lämnar Thornfield i all hast och efter några turer så träffar hon prästen Mr Rivers och hans systrar, blir lärare på en liten byaskola och ärver en massa pengar. Då väljer hon att leta rätt på Mr Rochester igen...

Mitt omdöme:
Det har gjorts tusentals analyser av den här klassikern och jag tänker inte ge mig i kast med någon djupare analys eftersom andra redan har gjort det. Men några ord kan jag säga i alla fall.

Jag tycker boken, på ett sätt, är problematisk och det gäller att komma ihåg att den är en produkt av sin tid. Att människor idag tycker den är romantisk har jag ärligt talat svårt att förstå. Jane Eyre är ett barn och sedermera ung kvinna som kämpar för sin självständighet. Hon vill klara sig själv, hon går mot konventionen om hur en flicka ska bete sig och straffas för det. Människorna runt henne försöker hela tiden kuva henne och lyckas till viss mån.

Mr Rochester är en 35-årig man och hon en 18-åring när de först träffas. Han är elak, snobbig, arg och svartsjukt lagd. Helt sjukt så klär han vid ett tillfälle ut sig till spådam för att lura ur Jane vad hon tycker om honom. Han har en psyksjuk kvinna inspärrad i ett torn och tycker synd om sig själv på grund av det. Trots detta har han genom historien blivit en man att tråna efter. Jag blir arg bara jag tänker på det! Jag undrar om det var Charlotte Brontës mening när hon skrev boken. Däremot så tycker jag att det är en fantastisk skildring av en flickas förutsättningar på 1800-talet. Om kvinnors kamp för ett jämställt samhälle. Samtidigt slutar det hela tiden med att Jane försöker anpassa sig, behaga och passa upp männen i hennes liv...

När vi pratade om boken på bokcirkeln så landade vi i att det gäller att komma ihåg att på den tiden som boken skrevs så var den förmodligen feministisk och att den har spelat en roll för utvecklandet av kvinnliga karaktärer och att Brontë alldeles säkert blev en förebild för kvinnliga författare.

Boken ges bland annat ut av Bonnier Pocket och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggta om boken är Bokblomma, Tvåtusen boktankar och Läsfåtöljens bokblogg


3 kommentarer:

Nerdy sa...

Finns en modern tappning som heter Jane Steele som jag läste. Den handlar dock mest om mord, men själva handlingen i sig är ju tagen från Jane Eyre. Vet inte om det är nåt du skulle gilla, men kolla gärna upp den!

bam sa...

Jag tror inte tanken är att Rochester ska vara någon att tråna efter enligt Bronte. Jane Eyre blir kanske kuvad till viss del men hon lever också stora delar av sitt liv på sitt sätt och gör vad hon vill - vilket absolut var en feministisk handling som var långt från enkel på hennes tid. Jag läste den när jag pluggade på universitetet och det finns verkligen fantastiskt intressanta analyser av den. Man kan fastna hela kvällar med böcker som denna och bara läsa OM dem och vad folk genom tiderna trott och tyckt. Så himla kul!

...med näsan i en bok... sa...

@nerdy jag kanske får föreslå den till bokcirkeln :)

@bam Ja, jag kan tänka mig att boken är välanalyserad!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...