header

header

måndag 8 november 2010

Borta bäst - Sara Kadefors

Sylvia har bosatt sig i sin bil utanför IKEA. Varje morgon smiter hon obemärkt in i varuhuset, gör sin morgontoalett, dricker kaffe, tar en tupplur i sängavdelningen och äter andra människors lämnade mat till lunch. En dag när hon är ute och kör plockar hon upp en liftare, Lisbeth. Hon får en låsning i ryggen (eftersom hon inte sovit i en säng på länge) och Lisbeth erbjuder henne motvilligt att låna hennes ryggbänk. Sylvia blir kvar hos Lisbeth som lever ett helt annat liv än vad hon är van vid. Ganska tidigt i berättelsen förstår man att Sylvia har gjort något oförlåtligt  och därför håller sig undan från sin familj och sina vänner. Hon har lyckats skapa sig ett liv utanför samhället där hon är helt oberoende av andra. När vi träffar henne är bubblan på väg att spricka.

Sara Kadefors har skrivit en intressant skildring av en kvinna som på grund av skam och depression valt att fly från sitt liv. Hon är hemlös, men ger sken av att vara en fin, förmögen kvinna, ingen kan ana att hon lever i sin bil. Så blir hon vän med missbrukaren Lisbeth och den maniska bibliotikarien Astrid och hennes liv förändras igen. Hon är tvungen att känna efter och ta tag i sitt liv.

Det är en bra bok, men jag kan inte låta bli att bli lite besviken på Sylvias bakgrund, när man väl får reda på den. Första delen av boken är fenomenal, hon skapar en mystik kring Sylvia och beskriver hennes liv som hemlös på ett ömsint komiskt sätt. Hon ger även en bra beskrivning och inblick i en människa som är avskärmad från sina känslor. Tyvärr lyckas hon inte lika bra i den senare delen  av boken. Det blir lite för likt en amerikansk romantisk filmkomedi. Djupet förloras. Det är trots detta en bok värd att läsas och underhållas av, men mer en 3:a än en 5:a.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...