header

header

söndag 28 november 2010

The White Wolf of the Hartz Mountains - Frederick Marryat

Jag håller ju på att läsa om varulvar för fullt på min kurs Classical Horror. Roligt...och hemskt...eftersom jag inte läst just några varulvsberättelser förut. Ikväll läste jag The White Wolf of the Hartz Mountains en novell skriven av Frederick Marryat 1839. En mycket välskriven novell och mycket, mycket obehaglig. Huvudpersonen Hermann Krantz befinner sig på ett mindre fartyg i Indiska Oceanen och berättar sin livs historia för kompisen Philip.

Krantz pappa var tjänare åt en ungersk adelsman som hade stora ägor i Transsylvanien. Han gifte sig med en vacker kvinna och inom fem år hade han tre barn med henne, varav Hermann var mellanbarnet. Han hade en äldre bror och en yngre syster. När fadern var på resande fot så startade adelsmannen och modern en kärlekshistoria. Fadern upptäckte dem och mördade båda två. Han tog med sig barnen, flydde och bosatte sig i en enslig stuga belägen i en skog i norra Tyskland. Barnen tillbringade dagarna ensamma då fadern var ute och jagade. En sen vinterkväll lockas fadern ut från stugan av en vit varg som han förföljde. Vargen försvinner och en man och dennes dotter uppenbarar sig, de är i nöd och fadern bjuder in dem i stugan. De blir kvar och fadern gifter sig under en märklig cermoni med dottern. Barnen är från första stund instinktivt rädda för den vackra dottern och anar oråd när hon börjar försvinna ut på nätterna och de strax efter hör en ylande varg.

Mer än så ska jag inte avslöja, men vill ni läsa en grymt bra novell så leta rätt på den. Tyvärr har jag ingen länk till den, men kolla på bibblan, den kanske finns i någon av hans novellsamlingar eller skaffa den på Amazon. Här är länk till dem: The White Wolf Of The Hartz Mountains Dock kanske inte värd priset, då den bara är 12 sidor lång...

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...