header

header

lördag 27 augusti 2011

Kära syster - Tawni O´Dell

Shae-Lynn bor i gruvsamhället Jolly Mount. Hon är före detta polis, numera taxichaufför som gärna klär sig i kort kjol, boots och rosa cowboyhatt och tycks ha en förmåga att hamna i slagsmål. Shae-Lynns mamma dog några dagar efter att hon fött Shae-Lynns syster Shannon, de två flickorna växer upp med sin alkoholiserade och våldsamme far. Hon blir med barn och när sonen Clay, numera vicesheriff, är några år flyttar hon hemifrån utan att lyckas övertala Shannon att följa med. Shannon är 16 år gammal sista gången Shae-Lynn ser henne, i 18 år har hon levt med tron att fadern mördade systern tills en dag då en tjusig New York advokat kliver in i hennes taxi och visar henne ett foto på en kvinna som definitivt är hennes syster. Det är inte bara advokaten som letar efter Shannon, utan även en rik hemmafru och en galen ryss. Shae-Lynn blir indragen i en riktig soppa och tvingas samtidigt att konfronteras med sitt förflutna och med sig själv.
Samhället Jolly-Mount färgas av gruvnäringen, i stort sett alla män arbetar i gruvan som ägs av den hänsynslöse Cam-Jack. I samband med en gruvolycka några år tidigare stängdes fem män in i gruvan under några dagar innnan de kunde räddas, de blir hjältar och omnämns som "De fem från Jolly Mount". Även deras liv vävs in i berättelsen.

Jag ska börja med att nämna att jag läst den här boken tack vare Librarybeth. Hon var min hemliga bokvän i En bok om dagens bokutbyte för några månader sedan. I själva utbytet skickade hon mig Kryptan av Kate Mosse, men hon skickade mig även Kära syster som bonusbok - för att hon tyckte så mycket om den. Så ett stort tack till Librarybeth!

Först blev jag inte riktigt klok på den här boken, hade lite problem med att få grepp om vad Tawni O`Dell ville med boken och vad den egentligen handlar om. Men när jag väl släppte det och bara läste, så blev det så mycket bättre.
Jag gillade verkligen hjältinnan Shae-Lynn, hon är så himla cool och har så snygga kläder... Rolig är hon också, även om hon har en hel del "issues", men vem har inte det? Jag läser om henne med känslan av att jag vill bli hennes kompis. Och vad boken handlar om - den handlar om Shae-Lynn och hennes komplicerade liv.
Sidohistorien om "Stryparn" och hans barn belyser både hennes totala avsaknad av impulskontroll och hennes varma hjärta. "De fem från Jolly Mount" belyser gruvsamhället och hur samma traumatiska händelse kan drabba människor olika.
Språket i boken är enkelt och rakt fram. Ryggraden i boken är berättelsen är Shannons återkomst till Jolly Mount och orsaken till det, men sidospåren är många och det är dem som är bokens styrka. En bra bok som jag absolut rekommenderar andra att läsa och som jag är mycket glad över hamnade i mina händer!

Andra som bloggat om boken är Pocketblogg, Bokhora och Snowflakes in the Rain

2 kommentarer:

Librarybeth sa...

:D Det verkligen GLÄDJER mig att du gillar Kära syster och Shae-Lynn, visst är hon en riktigt frän tjej!! Hon har verkligen en del knäppa sätt att tackla sin vardag, det förgångna och framtiden. Man bara måste gilla henne. Jag älskar O'Dells sätt att berätta, hennes språk!! Ser fram emot att läsa hennes nya Sköra bestar som kommit nu i höst. Och läs gärna hennes andra titlar; Avvägar (betydligt dystrare berättelse) o Ivans återkomst (får du veta lite mer om sheriffen....). Jag är så förtjust i O'Dell o Shae-Lynn att jag tom låtit döpa vår bokcirkel m anknytning till denna bok....;)

med näsan i en bok sa...

Kommer definitivt att läsa fler av hennes böcker:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...