header

header

tisdag 30 augusti 2011

Den hemliga trädgården - Frances Hodgson-Burnett

Idag lyssnade jag färdigt på ljudboken Den hemliga trädgården, uppläsare var Gunnel Broström. Det är ju en riktig klassiker och jag läste den flera gånger när jag var mindre. Det har varit roligt att få återuppleva den med vuxna ögon.

Mary Lennox växer upp med sina föräldrar i Indien, pappan jobbar hela tiden och mamman är mest intresserad av att festa och klä sig fint. Mary blir ett otrevligt barn som kör med tjänstefolket och är allmänt elak mot de få människor hon får träffa. Alla beskriver henne som ett fult och glåmigt barn. Så illa är det att när hennes föräldrar och barnsköterska dör i kolera så glöms hon bort och hittas först några dagar senare av engelska officerare. Hon skickas till sin puckelryggige farbror Archibold Craven i England. Han är inte intresserad av att träffa henne och har inte ordnat särskilt mycket inför hennes ankomst. Mary förundras över husjungfrun Martha som inte finner sig i hennes olater och mer eller mindre tvingar Mary att bli mer aktiv. Det är då äventyret börjar. Mary får nys om en hemlig trädgård och under sina upptäcksfärder blir hon vän med en rödhakesångare och den surmulne trädgårdsmästaren Ben och får för första gången i sitt liv känna hur det känns att tycka om någon annan. Hon finner även en ovanlig vänskap i Marthas bror Dickinson och upptäcker att farbror Craven har en son som också gömmer sig på herrgården.

Den hemliga trädgården är en fin liten barn- och ungdomsbok med mycket sensmoral, jag förstår varför den tilltalade mig som barn. Trots att den har så många år på nacken (den gavs ut första gången 1909) så funkar den fortfarande, även om det blir lite väl pluttinuttigt ibland. Jag har dock stora problem med Gunnel Broströms uppläsning. Tycker hon förstör karaktärerna genom att göra till rösten för mycket i dialogerna och så envisas hon med att kalla Dickinson för Dicken (Dicken!!!).

Läs den, lyssna inte på den!

Andra som bloggat om boken är: Eli läser och skriver, Tonårsboken och Bokgläntan

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

visst är den fin

Kim M Kimselius sa...

Det är en av mina favoritböcker. Har läst den många, många gånger, men aldrig lyssnat på den.
Kram Kim

a-lo (the book pond) sa...

Jag dööör! Dicken! :) Jag läste också om Den hemliga trädgården i våras och tyckte ungefär som du; jag förstod varför jag gillat den som barn. En anledning till omläsningen var att min bokcirkel skulle ta sig an Den glömda trädgården av Kate Morton och den har en hel del kopplingar till Den hemliga trädgården. Det var ganska roligt när man visste det och kände igen blinkningarna. Mortons bok är helt ok om du inte läst den.

http://www.thebookpond.se/show.asp?id=1298878771

...med näsan i en bok... sa...

Har haft Kate Mortons bok på min att läsa lista ett tag, men har liksom inte kommit till den ännu:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...