header

header

onsdag 3 augusti 2011

Trogen hustru sökes - Robert Goolrick

Den rike änklingen Ralph Truitt bor i en ogästvänlig del av Wisconsin och styr med järnhand hela bygden. Efter att ha levt ensam i tjugo år annonserade han i dagstidningen efter en trogen hustru. I Chicago läser Catherine Land tidningen och nappar på annonsen. De inleder en brevväxling och efter en tid tar Catherine tåget till byn som bär hennes blivande mans namn - Truitt, Wisconsin. Hon anländer mitt i en snöstorm. Innan tåget åker i på perrongen tar hon av sig sin vackra röda sammetsklänning, kastar ut den genom fönstret och tar på sig en enkel svart klänning i stället. Cathrine har en plan - hon ska gifta sig rikt och sedan se till att hon själv blir en förmögen änka. När Ralph Truitt ser Cathrine för första gången inser han att det inte är kvinnan på fotot som medföljt breven, den här kvinnan är betydligt vackrare. Han som inte var ute efter en vacker hustru, utan en enkel, redbar och trogen fru, inser att han blivit förd bakom ljuset. Men Cathrine är inte den enda som har dolda planer, Ralph vill hitta och få hem sin son - med sin nya hustru som lockbete.

Trogen hustru sökes (A Reliable Wife) är en märklig roman och det tar en stund innan den får mig i sitt grepp,men sedan är jag fast. Märklig eftersom jag inte blir riktigt klok på den. Jag tror att det beror på stilen den är skriven i. Goolrick har ett distanserat språk samtidigt som han beskriver karaktärernas djupaste känslor. Han beskriver Truitts desperata längtan efter mänsklig värme - hur han fantiserar om alla andras sexliv och sedan hans omättlighet när han väl tar/får det han vill ha, han beskriver Cathrines känsla av utanförskap och saknad efter mening och sammanhang, men han beskriver det som en kirurg beskriver organ. Han konstaterar, uttrycker sig mycket noggrant, avväger varje ord.
Robert Goolrick
Jag gillar hur Goolrick matar oss läsare små pusselbitar hela tiden, vi får aldrig helt och hållet lära känna Truitt, Cathrine och de andra även om vi hela tiden tror oss känna dem. Det kommer nya vändningar, hemligheter förs upp i ljuset och karaktärerna handlar oförutsätt. Den är grymt spännande och i slutet av boken håller jag den så hårt att knogarna vitnar.
Berättelsen utspelar sig 1907 - 08 och ger oss även en bild av det hårda livet den tiden och hur kylan och mörkret påverkar Wisconsins invånare (- kanske något överdrivet...)Lite roligt är det att den utspelar sig i svenskbyggder och det förekommer en del referenser till svenska invandrare. Kyla och känslokyla är definitivt ett tema i boken. Författarens språk speglar temat skickligt. Förlåtelse och kärlek är andra teman.
Trogen hustru sökes har inte kommit ut på svenska ännu (den ges ut i början av september), men om ni vill läsa mer om boken har jag hittat några engelskspråkiga bloggar ni kan ta en titt i, nämligen Booking Mama, S. Krishnas Books och My friend Amy.

Köp boken på Bokia, Adlibris eller Bokus

2 kommentarer:

Cecilia sa...

ang den gömda skatten: Tycker jag absolut att du ska göra. Du kommer inte bli besviken!

Jag rekommenderar alla äventyr med Dirk Pitt och Kurt Austin =)

med näsan i en bok sa...

ok, ska kolla dem:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...