Fortsätt till huvudinnehåll

Labyrinten - Kate Mosse

Året är 1209. Alais är 17 år gammal och i bergen i södra Frankrike, närmare bestämt i borgen Château Comtal. Hennes mamma är död sedan länge men hon har en kärleksfull far. Han är högt uppsatt hos vicomte Trencavel, borgen och grevskapets härskare. Hon har även en svartsjuk och intrigerande syster och en vacker men frånvarande man, Guilhem. Det är oroliga tider i södra Frankrike. Katolska kyrkan är upprörda över att man i området tillåter katarerna leva och utöva sin form av kristendom så fritt att man inleder historiens första korståg mot andra kristna. Det visar sig att Alais far bär och beskyddar en gammal hemlighet, nämligen sanningen om graalen. Saker och ting ställs på sin spets i och med orostiden och stirderna. Alais får ta del av hemligheten och dras in i spännande och halsbrytande äventyr för att bevara hemligheten.

År 2005 deltar Alice Tanner som volontär i en arkeologisk utgrävning i franska Pyrenéerna. Av en slump hittar hon en grotta, hon går in och upptäcker två gamla skelett och några föremål, bland annat en ring som har en labyrint ingraverad på undersidan.. Upptäckten sätter igång ett antal händelser och Alice finner sig djupt indragen i gamla konflikter. Hon börjar se syner från gångna tider och blir allt mer nyfiken på vad det egentligen är som händer. Vad betyder labyrinten? Vad är det för bok som saknas? Vilka var personerna vars skelett hon hittade i grottan?

Jag fullkomligt älskade Labyrinten. Visst var den lite långdragen ibland och visst var 1200-talets stridigheter lite väl noggrannt redogjorda, men jag tyckte att det var intressant. Det innebar förvisso att boken tappade i tempo men bidrog i stället till att öka förståelsen för livet under den tiden. Det är alltid roligt när en författare bemödat sig med ordentlig research. Jag var lite orolig att boken skulle vara en besvikelse eftersom jag läst flera andra bokbloggare som kände så, men icke...Det var med en känsla av sorg och annalkande saknad som jag avslutade den över 600 sidor långa boken igår.

Kate Mosse
Kate Mosse väver snyggt ihop dåtid och nutid, bygger sakta men säkert upp mysteriet och spänningen. Jag gillar både Alais och Alice, även om jag ofta blir lite irriterad på dem - tycker att det tar så långt tid för dem att förstå allvaret... Att de är lite naiva... Överhuvudtaget finns det en komplexitet hos många av karaktärerna som jag uppskattar och de växer under hela berättelsen.

Om jag ska säga något negativt om boken så är det att det är så otroligt många personer att hålla reda på och det underlättas inte direkt av alla krångliga franska namn. Hon hade kunnat minska ner lite på antalet inblandade personer så att säga.

Själva historien med mysteriet om graalen tycks ha samma ursprung som exempelvis Dan Browns Da Vinci koden och Kathleen McGowans Den väntade. Alla är varianter, påhittade historier utifrån samma teorier, skulle jag gissa i alla fall. Saker känns igen.

Labyrinten tycks inte längre gå att köpa på svenska, man får antingen låna på bibblan, köpa begagnat eller läsa den på annat språk. Jag rekommenderar boken, tyckte det var en härlig läsupplevelse som innehöll både spänning, mystik och historia.

Läs vad Boktoka, Pocketblogg och Snowflakes in the rain skrivit om boken. Inte i lika positiva ordalag som mig...

Kommentarer

Jag fick hem Labyrinten ganska nyligen efter att en kompis rensat ut sin bokhylla. Har egentligen noll förväntningar på den, men nu när jag läst din recension blir jag allt lite sugen. Ska bara hitta nån tidslucka någonstans där jag kan klämma in en tegelsten..
Hoppas att du inte blir besviken...

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kom...

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon ...