Fortsätt till huvudinnehåll

Labyrinten - Kate Mosse

Året är 1209. Alais är 17 år gammal och i bergen i södra Frankrike, närmare bestämt i borgen Château Comtal. Hennes mamma är död sedan länge men hon har en kärleksfull far. Han är högt uppsatt hos vicomte Trencavel, borgen och grevskapets härskare. Hon har även en svartsjuk och intrigerande syster och en vacker men frånvarande man, Guilhem. Det är oroliga tider i södra Frankrike. Katolska kyrkan är upprörda över att man i området tillåter katarerna leva och utöva sin form av kristendom så fritt att man inleder historiens första korståg mot andra kristna. Det visar sig att Alais far bär och beskyddar en gammal hemlighet, nämligen sanningen om graalen. Saker och ting ställs på sin spets i och med orostiden och stirderna. Alais får ta del av hemligheten och dras in i spännande och halsbrytande äventyr för att bevara hemligheten.

År 2005 deltar Alice Tanner som volontär i en arkeologisk utgrävning i franska Pyrenéerna. Av en slump hittar hon en grotta, hon går in och upptäcker två gamla skelett och några föremål, bland annat en ring som har en labyrint ingraverad på undersidan.. Upptäckten sätter igång ett antal händelser och Alice finner sig djupt indragen i gamla konflikter. Hon börjar se syner från gångna tider och blir allt mer nyfiken på vad det egentligen är som händer. Vad betyder labyrinten? Vad är det för bok som saknas? Vilka var personerna vars skelett hon hittade i grottan?

Jag fullkomligt älskade Labyrinten. Visst var den lite långdragen ibland och visst var 1200-talets stridigheter lite väl noggrannt redogjorda, men jag tyckte att det var intressant. Det innebar förvisso att boken tappade i tempo men bidrog i stället till att öka förståelsen för livet under den tiden. Det är alltid roligt när en författare bemödat sig med ordentlig research. Jag var lite orolig att boken skulle vara en besvikelse eftersom jag läst flera andra bokbloggare som kände så, men icke...Det var med en känsla av sorg och annalkande saknad som jag avslutade den över 600 sidor långa boken igår.

Kate Mosse
Kate Mosse väver snyggt ihop dåtid och nutid, bygger sakta men säkert upp mysteriet och spänningen. Jag gillar både Alais och Alice, även om jag ofta blir lite irriterad på dem - tycker att det tar så långt tid för dem att förstå allvaret... Att de är lite naiva... Överhuvudtaget finns det en komplexitet hos många av karaktärerna som jag uppskattar och de växer under hela berättelsen.

Om jag ska säga något negativt om boken så är det att det är så otroligt många personer att hålla reda på och det underlättas inte direkt av alla krångliga franska namn. Hon hade kunnat minska ner lite på antalet inblandade personer så att säga.

Själva historien med mysteriet om graalen tycks ha samma ursprung som exempelvis Dan Browns Da Vinci koden och Kathleen McGowans Den väntade. Alla är varianter, påhittade historier utifrån samma teorier, skulle jag gissa i alla fall. Saker känns igen.

Labyrinten tycks inte längre gå att köpa på svenska, man får antingen låna på bibblan, köpa begagnat eller läsa den på annat språk. Jag rekommenderar boken, tyckte det var en härlig läsupplevelse som innehöll både spänning, mystik och historia.

Läs vad Boktoka, Pocketblogg och Snowflakes in the rain skrivit om boken. Inte i lika positiva ordalag som mig...

Kommentarer

Jag fick hem Labyrinten ganska nyligen efter att en kompis rensat ut sin bokhylla. Har egentligen noll förväntningar på den, men nu när jag läst din recension blir jag allt lite sugen. Ska bara hitta nån tidslucka någonstans där jag kan klämma in en tegelsten..
Hoppas att du inte blir besviken...

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Julklappsboken: Selma Lagerlöf berättar ett barndomsminne - Selma Lagerlöf

I oktober så läste vi Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf i bokcirkeln. När vi pratade om boken så började vi fundera på om det fanns någon inspelning av hennes röst någonstans, vi ville så gärna höra hur hon lät. Vi sökte och hittade en inspelning av julnovellen Julklappsboken och lyssnade på den tillsammans på träffen nu i november. För det första - så himla mysigt att lyssna i grupp samtidigt som man fikar gott. Det rekommenderas starkt! I novellen så berättar Selma ett minne från julafton när hon var tio år. Jag blev inte besviken på hennes röst och berättarkonsten har hon även muntligt, inte bara skriftligt. Jag riktigt kände att jag var med där på Mårbacka när klapparna skulle delas ut och delade barnet Selmas stora förväntan - skulle hon få det hon mest av allt önskade sig? Detta är mer än bara ett barndomsminne. Det är också en kärleksförklaring till läsning och böcker. Så mitt heta tips är köp/ låna/streama  isnpelningen och lyssna. Gärna tillsammans med någon so