Fortsätt till huvudinnehåll

Halvblod - Sofie Thrin Johansson

Aveline är 22 år gammal och bor fortfarande med sina föräldrar, i egen lägenhet visserligen, men vägg ivägg med mamma och pappa. Hon har haft en skyddad uppväxt med hemundervisning på grund av sitt svaga hjärta. Aveline och hennes föräldrar har flyttat mycket under hennes uppväxt men bor nu sedan flera år på den spanska solkusten. Aveline har alltid kännt sig annorlunda. Hon har en förmåga att känna av andra människors känslor, vilket ibland blir ganska jobbigt att hantera. Dessutom är hon ovanligt vacker vilket väcker en uppmärksamhet som hon inte tycker om. Kort sagt, Aveline är en enstöring.
En dag när hon går på stan ser hon hur två barn är på väg att bli överkörda av en bil. Utan att själv förstå vad som händer är hon där blixtsnabbt och knuffar undan barnen så att de klarar sig undan bilen. Det borde ha varit omöjligt ha ta sig fram till dem så fort som hon gjorde, ändå hände det. Samma kväll hör hon hur föräldrarna pratar med varandra, trots att de inte befinner sig i samma lägenhet. Aveline har svårt att förstå sina nya förmågor. Det hon hör gör henne förvånad och nyfiken, det pratas som att Aveline är i fara och att pappan ska träffa en mystisk person i grannstaden dagen därpå. Aveline bestämmer sig för att följa efter sin pappa och genom att göra det förändras hennes liv totalt. Hon är inte den hon trodde, inte heller vad hon trodde att hon var. Aveline tvingas lämna sina föräldrar och följa med den mystiske och inte särskilt trevlige Billy. Hon kastas in i ett halsbrytande äventyr som tar henne genom Europa upp till Sverige. En värld hon bara trodde fanns i sagor och böcker visar sig vara alltför verklig och hon är en stor del av den världen.

Sofie Thrin Johansson
Halvblod är en riktig tegelsten på närmare 700 sidor och det är svårt att göra en resumé om handlingen, därför får ni bara början. Sofie Thrin Johansson har lyckats med konsstycket att skriva en spännande vampyrbok som också är nyskapande...och som till stora delar utspelar sig i Sverige.

I boken ryms fullblodsvampyrer, fasansfulla halvblod (hälften människa, hälften vampyr), en bedårande, naiv och ibland skrämmande ängel och en obehaglig varelse som kallas för gauhl.

Johansson har ett bra flyt i språket och ett driv i berättelsen som gör att boken går relativt snabbt för mig att läsa. Det är action från första stund och det är bra action, skulle kunna bli en bra film av den här boken. Det finns också en del av berättelsen som är så hjärtskärande och ångestfyllt att jag nästan vill kräkas - då har man lyckats bra som författare.

Jag får snabbt en känsla för alla karaktärerna. Aveline som hittintills levt ett skyddat och rosenskimrande liv får plötsligt brottas med sin vamyrsida. Hon förundras över sin nyfunna styrka och sina förmågor samtidigt som hon skräms av sin blodtörst. Johansson lyckas beskriva henne trovärdigt och komplext, hon är varken god eller ond, bara en varelse som måste lära sig att hantera sina instinkter och göra ett val över vem hon vill vara.

Billy är också en komplex varelse som på ett sätt har tagit sin onda sida till sig, men kanske lite för mycket. Han brottas med sin mänsklighet. När jag för första gången stöter på Alexander i berättelsen så blir jag genast kär, men strax börjar jag tycka att han är lite väl klängig och gnällig. Jag önskar att Johansson hade låtit hans starkare, skrämmande sidor framträda mer. För jag anar att de finns där.

Det här är en riktigt, riktigt bra bok. Den hade kunnat redigeras lite hårdare. Det finns partier i boken som inte hade mått dåligt av att kortas ner och vissa sakfel som jag stör mig på (exempelvis att de befinner sig vid polcirklarna, så vitt jag vet finns det en polcirkel på norra halvklotet och en på södra...) men jag har överseende med det för den är så himla bra. Stephanie Meyers kan slänga sig i väggen! Eftersom detta är första boken i en tänkt triologi så väntar jag ivrigt på uppföljaren och rekommenderar alla att läsa den!

Boken ges ut av Morkersdottir Förlag. Köper den gör du på Adlibris, Bokus, Bokia eller CDon.

Andra som bloggat om boken är Fiktiviteter, Boktokig och Eli läser och skriver

Kommentarer

Ibland funderar jag på att läsa den där. Trots min vampyraversion.
Tycker absolut du ska ge den en chans!
dom sa…
Den här ska jag läsa snart!

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män - Thor Rutgersson och Ida Östensson

Den här boken läste jag i somras i jobbet, men det hindrar ju inte att jag skriver om den här.

Handling (förlagets text):
Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skönhet, flyktvägar, ego, ex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet - men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Varför inte ta med dig den här boken nästa gång du träffar polarna, släkten, lagkamraterna eller kollegorna? A…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…