header

header

söndag 15 januari 2012

Halvblod - Sofie Thrin Johansson

Aveline är 22 år gammal och bor fortfarande med sina föräldrar, i egen lägenhet visserligen, men vägg ivägg med mamma och pappa. Hon har haft en skyddad uppväxt med hemundervisning på grund av sitt svaga hjärta. Aveline och hennes föräldrar har flyttat mycket under hennes uppväxt men bor nu sedan flera år på den spanska solkusten. Aveline har alltid kännt sig annorlunda. Hon har en förmåga att känna av andra människors känslor, vilket ibland blir ganska jobbigt att hantera. Dessutom är hon ovanligt vacker vilket väcker en uppmärksamhet som hon inte tycker om. Kort sagt, Aveline är en enstöring.
En dag när hon går på stan ser hon hur två barn är på väg att bli överkörda av en bil. Utan att själv förstå vad som händer är hon där blixtsnabbt och knuffar undan barnen så att de klarar sig undan bilen. Det borde ha varit omöjligt ha ta sig fram till dem så fort som hon gjorde, ändå hände det. Samma kväll hör hon hur föräldrarna pratar med varandra, trots att de inte befinner sig i samma lägenhet. Aveline har svårt att förstå sina nya förmågor. Det hon hör gör henne förvånad och nyfiken, det pratas som att Aveline är i fara och att pappan ska träffa en mystisk person i grannstaden dagen därpå. Aveline bestämmer sig för att följa efter sin pappa och genom att göra det förändras hennes liv totalt. Hon är inte den hon trodde, inte heller vad hon trodde att hon var. Aveline tvingas lämna sina föräldrar och följa med den mystiske och inte särskilt trevlige Billy. Hon kastas in i ett halsbrytande äventyr som tar henne genom Europa upp till Sverige. En värld hon bara trodde fanns i sagor och böcker visar sig vara alltför verklig och hon är en stor del av den världen.

Sofie Thrin Johansson
Halvblod är en riktig tegelsten på närmare 700 sidor och det är svårt att göra en resumé om handlingen, därför får ni bara början. Sofie Thrin Johansson har lyckats med konsstycket att skriva en spännande vampyrbok som också är nyskapande...och som till stora delar utspelar sig i Sverige.

I boken ryms fullblodsvampyrer, fasansfulla halvblod (hälften människa, hälften vampyr), en bedårande, naiv och ibland skrämmande ängel och en obehaglig varelse som kallas för gauhl.

Johansson har ett bra flyt i språket och ett driv i berättelsen som gör att boken går relativt snabbt för mig att läsa. Det är action från första stund och det är bra action, skulle kunna bli en bra film av den här boken. Det finns också en del av berättelsen som är så hjärtskärande och ångestfyllt att jag nästan vill kräkas - då har man lyckats bra som författare.

Jag får snabbt en känsla för alla karaktärerna. Aveline som hittintills levt ett skyddat och rosenskimrande liv får plötsligt brottas med sin vamyrsida. Hon förundras över sin nyfunna styrka och sina förmågor samtidigt som hon skräms av sin blodtörst. Johansson lyckas beskriva henne trovärdigt och komplext, hon är varken god eller ond, bara en varelse som måste lära sig att hantera sina instinkter och göra ett val över vem hon vill vara.

Billy är också en komplex varelse som på ett sätt har tagit sin onda sida till sig, men kanske lite för mycket. Han brottas med sin mänsklighet. När jag för första gången stöter på Alexander i berättelsen så blir jag genast kär, men strax börjar jag tycka att han är lite väl klängig och gnällig. Jag önskar att Johansson hade låtit hans starkare, skrämmande sidor framträda mer. För jag anar att de finns där.

Det här är en riktigt, riktigt bra bok. Den hade kunnat redigeras lite hårdare. Det finns partier i boken som inte hade mått dåligt av att kortas ner och vissa sakfel som jag stör mig på (exempelvis att de befinner sig vid polcirklarna, så vitt jag vet finns det en polcirkel på norra halvklotet och en på södra...) men jag har överseende med det för den är så himla bra. Stephanie Meyers kan slänga sig i väggen! Eftersom detta är första boken i en tänkt triologi så väntar jag ivrigt på uppföljaren och rekommenderar alla att läsa den!

Boken ges ut av Morkersdottir Förlag. Köper den gör du på Adlibris, Bokus, Bokia eller CDon.

Andra som bloggat om boken är Fiktiviteter, Boktokig och Eli läser och skriver

3 kommentarer:

Swedish Zombie sa...

Ibland funderar jag på att läsa den där. Trots min vampyraversion.

...med näsan i en bok... sa...

Tycker absolut du ska ge den en chans!

dom sa...

Den här ska jag läsa snart!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...