header

header

torsdag 26 januari 2012

Har läst en barnbok av en lokal författare

Sambon jobbar med en tjej som skrivit en barnbok och gett ut den via Recito förlag. En dag kom han hem med den och tyckte att det var kul om jag läste den och skrev om den på min blogg. Boken heter Arvid Kubik och hoten på den svarta tavlan och författaren Marina Lindberg. Jag skulle gissa att den är riktad till barn mellan åtta till tolv år ungefär och är en mysteriehistoria. Någon har skrivit hot om att bränna upp skolan på svarta tavlan och Arvid blir först oskyldigt anklagad.

Tyvärr tyckte jag inte om boken. Det jag hade mest svårt att få ihop var i vilken tid boken utspelar sig och det gammelmodiga språket. Språket, dels i dialogen men även i berättarrösten antyder att den utspelar sig på 40-50-talet. Lindberg använder ord som "kavat" för att beskriva en av karaktärerna. I dialogen mellan barnen, som är femteklassare, låter de inte som barn gör i dag. Dessutom tror jag knappt det finns kvar skolor med en svart tavla, men det kan ju vara fel. Historien utspelar sig i en byaskola och i sådana kanske det hänger kvar svarta tavlor? Samtidigt som detta kör barnen cross med cykeln och andra, mer moderna, ord och beskrivningar används. Som läsare förstår jag faktiskt inte alls om detta är en nutida historia eller en som utspelar sig längre tillbaka i tiden.

Om jag skulle ge något råd till Marina Lindberg så skulle det, förutom språket, vara att lägga mer kraft på själva mysteriebiten i boken och mindre på efterspelet.

Boken kan köpas på Bokus och Bokia .

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...