header

header

måndag 2 januari 2012

Monday Mourning - Kathy Reichs

Rättsantropologen Dr Temperance Brennan pendlar mellan sina två bostads- och arbetsorter; Charlotte i North Carolina, USA och Montreal, Canada. I Canada jobbar hon nära polisen Ryan, känd för sina många kvinnoaffärer och som hon inledde ett förhållande med när de arbetade tillsammans på ett fall i Guatemala. De blev passionerat förälskade i varandra, men relationen har nu svalnat och Tempe har svårt att förstå Ryans undvikande beteende. Hon misstänker en annan kvinna.
Tempes väninnna Anne dyker hastigt upp, hon har brutit upp efter ett långt äktenskap, lämnat sin man och vill "hitta sig själv".
I källaren till en shabbig pizzeria hittas benen av tre unga kvinnor. Tempe kallas in för att göra en bedömning av benen, om det rör sig om ett arkeologiskt fynd eller om det är mer nutida. Benen visar sig vara mycket svårbedömda och det finns många tecken som tyder på att det är äldre fynd, till exempel har ingen av kvinnorna gjort några fyllningar i tänderna. Men någonting säger henne att kvinnorna har dött i modern tid och Tempe kämpar sig till en dyr och avancerad Kol-14 bedömning, detta trots den snobbige polisen Claudels invändningar. Tillsammans med Anne börjar hon göra egna undersökningar för att styrka sina teorier. Det ena leder till det andra och plötsligt är Tempe indragen i en mycket spännande mordutredning där hon återigen samarbetar med Ryan, samtidigt som de undviker att prata om sin relation.

Författaren Kathy Reichs är själv rättsantropolog och det märks i boken för den blir tidvis mycket teknisk och lite torr och tråkig. Det här är den tredje boken jag läser om Tempe Brennan, den första jag läser på orginalspråket, och jag kommer inte ihåg att de andra var riktigt lika tekniska, vet inte om det stämmer. Dödliga hemligheter som utspelar sig i Guatemala minns jag bara som väldigt bra och intressant.

Det tog mig ganska lång tid att komma in i boken, men det kan också bero på att jag har haft  dåligt med sammanhängande lästid. Det som har stört mig i mitt läsande är dels det tekniska som jag haft lite svårt att förstå/ta till mig och dels Tempes och Ryans barnsliga beteende mot varandra. Två vuxna människor borde kunna prata med varandra, deras sätt att hantera varandra blir orealistiskt och inte särskilt roligt att läsa om. Reichs hade kunnat göra så mycket mer med just den delen i boken, men karaktärsbeskrivning och karaktärernas relationer tycks inte vara hennes starka sida. Jag tycker överhuvudtaget inte att jag kommer nära någon av karaktärerna, jag vill veta mer om dem, saknar pusselbitar.

Ungefär halvvägs in i boken tar berättelsen fart och blir mer och mer intressant. Det börjar hända mer i mordhistorien och mot slutet är det ren action och mycket spännande. Det gällde bara att ha lite tålamod som läsare så blev boken en riktigt bra deckare. Jag läser en hel del böcker på engelska men jag undrar om jag inte borde ha läst denna på svenska, just på grund av alla rättsantropologiska termer och metoder som beskrivs.

Den engelska verisonen som jag har läst ges ut av Pocket Star Books och kan köpas på Adlibris, Bokus, Bokia och CDon

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...