Fortsätt till huvudinnehåll

Mississippi - Hillary Jordan

Lauras föräldrar har börjat ge upp hoppet om att deras dotter någonsin ska gifta sig, men så träffar hon Henry och blir kär. Efter giftermålet överraskar Henry Laura och deras två döttrar med att han köpt en jordbruksfastighet och att de ska packa ihop sina saker och flytta ganska omgående. Laura, som är en utpräglad stadstjej blir inte glad men följer med utan att knota. Henrys gamla pappa följer också med dem och de bor tillsammans under väldigt enkla förhållanden. När Henrys bror Jamie återvänder till USA efter att ha stridit i andra världskriget flyttar även han in på gården. Gården som de ger namnet Mudbound.

Som man kan ana på titeln så utspelas berättelsen i amerikanska södern som präglas av rasmotsättningar. Henrys far, kallad för Pappi, är en elak gammal man som övervakar Lauras varje rörelse och lägger sig i hennes uppfostran av barnen. Henry tillbringar sin mesta tid i jordbruket och familjen får göra ständiga uppoffringar för att uppfylla hans dröm om bomullsfarmen.

Den afroamerikanska familjen Jackson arrenderar en del av farmen, hustrun Florence arbetar med att hjälpa Laura i hushållet, men hon är även barnmorskan i trakten. När hennes son Ronsel kommer hem, även han efter att ha deltagit i kriget i Europa så uppstår en udda vänskap mellan honom och Jamie. En vänskap som komplicerar saker och ting på bomullsfarmen.

Mississippi är ett relationsdrama med en ständig underton av en annalkande katastrof. De olika karaktärerna turas om att berätta historien i varsitt kapitel vilket ger olika perspektiv och pusselbitar till skeendet. det första kapitlet beskriver en händelse, sedan backas bandet och vi får som läsare veta vad som ledde fram till händelsen.

Det är en stark historia som är väl berättad. Hillary Jordan har ett språk som tydliggör de karga förhållanden som familjen lever under och hon skönmålar ingenting. Att byta berättarperspektiv är intressant samtidigt som det bidrar till att helheten går lite förlorad. Jag känner mig hela tiden som någon som utifrån betraktar allting och kommer aldrig riktigt nära de olika personerna i boken. Den jag känner mest för, kanske för att jag har lättast att identifiera mig med henne, är Laura.

Jag gillar att Jordan inte lägger fokus på att beskriva samhällsstrukturen och rasmotsättningar utan i stället låta läsaren förstå hur det var i södern genom de villkor som karaktärerna i boken är tvungna att förhålla sig till och kämpa med. Hon är skicklig på att beskriva miljöerna och det känns som att jag vet exakt hur det ser ut på Mudbound.

En bra bok som jag absolut rekommenderar!

Boken ges ut av Historiska Media och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är Bokfink, Bookiecookiez och Erikas bokprat

Kommentarer

Eli sa…
Åh, den här måste jag läsa. Älskar att läsa om den perioden :)
Det tycker jag att du ska göra!

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t