header

header

lördag 29 december 2012

En dag - David Nicholls

Jag är väl fömodligen sist ut med att läsa En dag av David Nicholls och ska inte skriva så mycket om handlingen i boken. Den handlar om Emma och Dexter som träffas för första gången den 15 juli 1988. Det uppstår definitivt någon slags attraktion men de får inte till det på ett romantiskt sätt, i stället blir de bästa vänner som alltid behåller kontakten även om de befinner sig på varsin sida av jordklotet och lever helt olika liv. Dexter är framgångsrik inom mediabranschen, en arrogant och odräglig figur som lever ett skenande liv. Emma bär på författardrömmar, har ett flertal dåliga jobb innan hon blir lärare och lider av alldeles för dåligt självbild. I nästan 20 år får vi följa de två själsfränderna. Varje kapitel utspelar sig den 15 juli, år för år får vi en inblick i deras liv vid just det datumet.

Den här boken var otroligt hypad våren och sommaren 2011, alla hade läst den, alla älskade den och många gick och såg filmatiseringen på bio. Jag hade inte tänkt läsa den, men köpte boken till min brorsdotter och så visade det sig att hon redan hade läst den (såklart!). Ett och ett halvt år senare är det alltså dags att läsa den. Jag hade inte så höga förhoppningar, trots att jag hört så mycket bra. Vet inte varför, för jag gillar i vanliga fall feel-good romaner och chicklit.

Jag har nu läst den och tyckte inte särskilt bra om den. Den var inte dålig, men inte heller särskilt bra. Det känns som en historia som jag läst/sett på film tidigare. Det som skiljer ut En dag är formatet, att vi som läsare får träffa huvudpersonerna under en dag varje år. Att vi får små ögonblicksbilder i deras liv. Det har sin charm men gör också att jag saknar sammanhanget, att jag får känslan av att missa saker. Visst fanns det bitar i boken som engagerade mig lite, men jag hade hela tiden den bakomliggande känslan av att vilja bli färdig med boken.

Ett problem är att jag inte tyckte särskilt mycket om någon av karaktärerna. Jag borde ha kunnat identifiera mig med Emma, för vi har en hel del likheter - men icke. De är för stereotypiska och platta, Nicholls får liksom inte liv i dem. Om jag var en sådan som satte betyg på böcker så hade jag gett den en tvåa...men nu är jag ju inte det så jag nöjer mig med att säga att det inte var en bok för mig...Kanske hade jag kännt annorlunda om jag läst den på en strand vid medelhavet, vem vet...

Andra som bloggat om boken är Böckerx3, Bokbiten och Lingonhjärta

Boken ges ut av Printz Publishing och kan köpas på Adlibris och Bokus9 kommentarer:

Hundöra sa...

Jag har länge funderat varför jag gillar den här boken, för historien är inte särskilt speciell och ingen av karaktärerna tilltalar mig. Trots det så tycker jag väldigt mycket om boken och jag tror det har med hur historien berättas. Jag tycker att författaren har lyckats otroligt bra med att berätta historien, trots att det är genom en dag varje år.

...med näsan i en bok... sa...

Inser ju att jag är rätt ensam om att inte älska den här boken. Jag fick helt enkelt ingen känsla för den...

Linnea sa...

Du är näst sist.. ;) Jag har nyligt skaffat den som ljudbok. Får se vad jag tycker...

Det mörka tornet sa...

Så intressant hur man tycker olika! Jag lånade den här på bibblan för att ha en ljudbok i bilen. Hade totalt missat hypen och att det ens fanns en film! Men totalälskade den verkligen och tänker fortfarande på den!!

Du kanske har samma problem som mig när det kommer till väldigt älskade böcker? Då är det som jag får allt för stora förväntningar och kan inte alls älska som alla andra!

...med näsan i en bok... sa...

Linnea - då får vi jämföra sedan:)
Det mörka tornet - Kan vara så faktiskt, det blir ett litet motstånd ibland när det är en hype. Särskilt vid sådana här romantiska historier...

Mrs Book Pond sa...

Du är inte sist! ;) Men känns som jag nästan läst boken ändå med tanke på hur omskriven den varit. Slutet känner jag iaf redan till och det gör tyvärr att jag drar mig lite...

...med näsan i en bok... sa...

Kul att det finns fler därute som inte skyndat sig att läsa den här boken!

Josefin sa...

Håller med om karaktärerna. Jag avskydde Dexter. Blä. Och då är det svårt att gilla den här typen av böcker...

Bokälskarinnan sa...

Jag har den liggandes oläst här hemma i excess format tror jag:P Har inte helt fått någon direkt den måste jag läsa känsla över den:P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...