header

header

söndag 9 december 2012

En smakebit på søndag - Nybyggarna


En smakebit på søndag är ett stående inslag på den norska bokbloggen Flukten från verkligheten. Varje vecka väljer vi ett stycke i boken vi läser och delar med oss av det. Ett spännande sätt att få veta vad andra läser.

Just nu läser jag den tredje boken i Vilhelm Mobergs serie om småbönderna från Ljuder i Småland som utvandrar till USA. Boken heter Nybyggarna och baksidetexten lyder som följer : Med segt slit och nyvunnen glädje förvandlar Karl Oskar och Kristina och de andra nybyggarna från Småland den vildmark i Minnesota som blivit deras. Kring den skyblå sjön Ki-Chi-Saga växer ett nytt samhälle fram. Men deras tillvaro är inte tryggad landet splittras i inbördeskrig och indianerna reser sig för att driva de inflyttade bort från förfädernas jaktmarker.

Karl-Oskars bror Robert dyker upp efter att ha varit borta i 4 år. Han har gjort en mödosam resa till Kalifornien och grävt guld, med sig hem har han en bunt sedlar. Karl Oskar är dock skeptisk och litar inte på att sedlarna är äkta. Robert vill heller inte berätta var hans följseslagare Arvid har tagit vägen. En morgon hittar Kristina Arvids fina klocka när hon bäddar Roberts säng.

Citatet är hämtat från sid  327
Robert hittade på och diktade till om händelser som han hade varit med om, sade Kristina, men hon hade aldrig märkt att han hade kommit med osanningar av elakhet, för att göra någon annan illa eller för att lura någon så att han fick vinning av det. Med sina lögner hade han aldrig skadat någon annan människa än sig själv.
- Här ä nåenting som han int vill ha fram! trodde Karl Oskar. Men jag ska visaán uret! Han ska ge oss besked om Arved!


11 kommentarer:

Sara Pepparkaka sa...

Är det härifrån som sången "Guldet blev till sand" i musikalen "Kristina från Duvemåla" kommer? Den bygger på de här böckerna, inte sant?

Ann Kristin sa...

Husker godt denne boka fra ungdomsskolen og hvor trist jeg ble for Robert. Virkelig god bok.

...med näsan i en bok... sa...

Sara - skulle tro att det är det!
AnnKristin - ja visst blir man

Monika sa...

Fantastiska böcker, de där. Egentligen borde man nog läsa om dem. En bit äkta svensk historia.

Beathe sa...

Disse bøkene har jeg ikke lest men kunne absolutt tenke meg å lest de en gang. Tusen takk for smakebiten:-)

aariho sa...

Å-dette var spennede og gripende bøker. Jeg har lest alle, og sett filmen. Og de står i bokhylla mi. Fint å lese om hva våre forfedre har gjennomlevd på slutten av 1800-årene.

Birthe sa...

Dette er en bokserie min mor har mast på meg om å lese, men jeg har ennå ikke kommet så langt. Det er nok på tide etterhvert, for jeg har jo fått med meg at det skal være gode bøker :)

Gråbekka`s Blogger sa...

Må nok lese disse bøkene, høres jo veldig gode ut:) Takk for smakebiten og ha en fin søndag!:)

Marianne sa...

Disse er ukjente for meg. Min bestefars tre brødre utvandret til Minneapolis i hine hårde dager. Kanskje jeg rett og slett burde lese boka og lære litt! Takk for smakebiten og tipset! :-)

astridterese sa...

En spennende smakebit!
Jeg har lest noen bøker om innvandrere i USA, mest fordi jeg har så stor familie der :-)
Denne boken hørtes ut som den kanskje handlet om noe mer?
Ønsker deg en fin søndag!

Kake sa...

Takk for en fin smakebit! :) Har ikke lest bøkene før, så mulig jeg gir meg i kast med dem en dag!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...