header

header

måndag 7 april 2014

Att cykla och lyssna (en bekännelse)

Jag är en sådan där person som ondgör mig över andra i trafiken - särkilt över cyklister som inte har någon koll på sin omgivning och övriga trafiken. Jag vet inte hur många gånger jag fått pallnita för cyklister som bara kört rakt ut framför bilen. En del är inte särskilt rädd om livet! Särskilt mycket har jag svurit över cyklister med lurar i öronen. Hur tänker de egentligen när de avskärmar sig sådär?

När jag är ute och promenerar så har jag alltid en ljudbok eller radion i öronen, men allt går långsammare då. Man utsätter inte andra för sig själv - som man faktiskt kan göra som cyklist.

Nu är det vår. Jag har plockat fram cykeln och tänker bara använda bilen i absoluta nödfall! Jag har också fått tillfälle att reflektera över mitt eget beteende. För vad gör jag? Jo, jag pluggar in hörlurar i öronen, slår igång ljudboken och hoppar upp på cykeln..! Utan att ens tänka på hur mycket jag stör mig på andra som gör likadant. För jag - minsann - har låg volym, cyklar inte särkilt fort, stannar cykeln och går över övergångsställen, ser mig noga om innan jag ska svänga osv, osv. Kanske andra med lurar i öronen gör likadant? En del i alla fall. Eller är det kanske så att jag inte ska ta chansen att njuta av litteratur just när jag cyklar?

Hur gör ni? Och är det ens lagligt att cykla med hörlurar i öronen?

6 kommentarer:

Anna Persson sa...

Jag har definitivt en ljudbok mi öronen när jag cyklar. Det blir så himla tråkigt att cykla annars. Jag tror att det viktiga är att man inte har för hög ljudvolym så man stänger ute ljud runt omkring.

Madde sa...

Har också ljudbok när jag cyklar, går osv. Tänker mig för och stannar vid övergångsställe och liknande. Men riktigt säkert kanske de inte är...

smutstiteln sa...

Det är inte förbjudet att cykla och lyssna på radio etc. samtidigt.

Många menar även på att de får bättre uppmärksamhet när de går in i sin bubbla. Kanske för att de samtidigt ser sig om mer, då de vet att de inte kan lita på hörsel för att vara varse om vad som händer runtom.

Kan inte tala utifrån egen erfarenhet för cyklar aldrig med något i öronen men när jag promenerar med lurar på så ser jag mig om mer.
Cykla lugnt

Linnea sa...

Jag skulle aldrig våga cykla med hörlurar! Jag har hört om så många olyckor när cyklister inte har varit uppmärksamma.. En kompis kompis skadade sig riktigt ordentligt när hon inte såg sig för och blev påkörd av en bil hon inte hörde..

Jag cyklar ju överallt, t.ex. till och från jobbet, och trots att det är cykelväg nästan hela vägen så tycker jag att det är nog så utmanande att ta sig fram i trafiken utan distraktioner.. Det känns som man riskerar livet varje morgon när man möter cyklister som rullar i typ 30 km/h på väg mot uni, gärna tre i bredd och ingen kollar på vägen... :o

Men ja.. Det vore allt trevligt att kunna lyssna på ljudbok medan man cyklade! Tänk så mycket ljudbok man skulle hinna med!

Ally Regins sa...

Även jag cyklar med ljudbok om jag ska cykla någon längre sträcka, det blir så väldigt tråkigt annars!

Hanneles bokparadis sa...

jag är skraj, vill inte krocka med en spårvagn

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...