header

header

måndag 28 april 2014

Ulrikas bok - Maria Gustavsdotter

Jag har en vurm för historiska romaner som berättar vanligt folks öden och äventyr, särskilt sådana som utspelar sig i Sverige. Det finns något fascinerande i hur mycket det svenska samhället har förändrats på ganska kort tid. Jag tycker att det är viktigt att känna till det och förhålla sig till det. Även människor som inte känner till sin historia är mer eller mindre påverkad av den.

Ulrikas bok av Maria Gustavsdotter är den första boken i en tänkt trilogi. Boken utspelar sig åren 1644 och 45. Ulrika växer upp tillsammans med sina två yngre systrar Katarina och Ebba samt sin bror Magnus i ett litet samhälle på Orust som vid den tiden tillhörde Norge. Deras pappa är kyrkoherde och en söndag så spelar Ulrika, Magnus och deras vän Anders kyrkoherden ett spratt, mitt under pågående högmässa. Det uppskattas inte. Anders blir körd på porten, Magnus blir pryglad och favoritdottern Ulrika satt att läsa ur bönboken. På natten rymmer Ulrika till Anders som väntar på henne i närheten. Efter en het natt tillsammans försvinner Anders. Ulrika har till en början svårt att inse att Anders har lämnat henne helt åt sitt öde. Hon tar sig till Uddevalla och marknaden där, men då anfaller svenskarna staden och hon flyr hals över huvud därifrån. Ulrika hamnar i sällskap med ett resande folk och blir vän med Miriam. De försörjer sig genom att sjunga, spå händer och stjäla.

Systrarna är kvar på prästgården medan Magnus får börja som informator åt två oregerliga pojkar. Fadern styr familjen med järnhand och Ulrikas namn får aldrig mer nämnas i familjen.

Jag tyckte mycket om den här boken av flera anledningar. Gustavsdotter är duktig på miljöbeskrivningar. Jag tycker mig se hur det ser ut på prästgården, på gårdarna som Ulrika och hennes resandesällskap besöker, på markander, på krogar och i naturen. Det märks att hon har gjort nogrann research inför skrivandet av boken och även om hon är detaljrik så blir det aldrig tungt. Hon väver skickligt ihop historiska fakta med sin egen föreställning om hur det såg ut, hur det luktade och hur man pratade med varandra. Karaktärerna känns levande och är djupbottnade, de är inte bara redskap för att beskriva en svunnen tid. Dessutom så är det en spännande bok och jag fullkomligt älskade inledningen av boken. Den fick mig att vilja lägga undan allt annat och bara läsa. Jag ville veta vad som hade hänt, vad hade Ulrika, Magnus och Anders egentligen gjort och hur det skulle gå för de olika karaktärerna.

Precis som sin Catharina Ingelman-Sundberg så skriver Gustavsdotter historiska romaner ur ett kvinnoperspektiv. Även om de manliga karaktärerna också får ta plats så är det kvinnorna som är tongivande. 1600-talet är skildrat utifrån kvinnors situation och Gud nåde dig om du var en självständigt tänkande kvinna som inte ville anpassa sig till normen!

Boken ges ut av Historiska Media och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är och dagarna går... och Cattis bokblogg

1 kommentar:

Ewa K sa...

Visst är Ulrikas bok bra! Jag gillade den verkligen.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...