Fortsätt till huvudinnehåll

Ulrikas bok - Maria Gustavsdotter

Jag har en vurm för historiska romaner som berättar vanligt folks öden och äventyr, särskilt sådana som utspelar sig i Sverige. Det finns något fascinerande i hur mycket det svenska samhället har förändrats på ganska kort tid. Jag tycker att det är viktigt att känna till det och förhålla sig till det. Även människor som inte känner till sin historia är mer eller mindre påverkad av den.

Ulrikas bok av Maria Gustavsdotter är den första boken i en tänkt trilogi. Boken utspelar sig åren 1644 och 45. Ulrika växer upp tillsammans med sina två yngre systrar Katarina och Ebba samt sin bror Magnus i ett litet samhälle på Orust som vid den tiden tillhörde Norge. Deras pappa är kyrkoherde och en söndag så spelar Ulrika, Magnus och deras vän Anders kyrkoherden ett spratt, mitt under pågående högmässa. Det uppskattas inte. Anders blir körd på porten, Magnus blir pryglad och favoritdottern Ulrika satt att läsa ur bönboken. På natten rymmer Ulrika till Anders som väntar på henne i närheten. Efter en het natt tillsammans försvinner Anders. Ulrika har till en början svårt att inse att Anders har lämnat henne helt åt sitt öde. Hon tar sig till Uddevalla och marknaden där, men då anfaller svenskarna staden och hon flyr hals över huvud därifrån. Ulrika hamnar i sällskap med ett resande folk och blir vän med Miriam. De försörjer sig genom att sjunga, spå händer och stjäla.

Systrarna är kvar på prästgården medan Magnus får börja som informator åt två oregerliga pojkar. Fadern styr familjen med järnhand och Ulrikas namn får aldrig mer nämnas i familjen.

Jag tyckte mycket om den här boken av flera anledningar. Gustavsdotter är duktig på miljöbeskrivningar. Jag tycker mig se hur det ser ut på prästgården, på gårdarna som Ulrika och hennes resandesällskap besöker, på markander, på krogar och i naturen. Det märks att hon har gjort nogrann research inför skrivandet av boken och även om hon är detaljrik så blir det aldrig tungt. Hon väver skickligt ihop historiska fakta med sin egen föreställning om hur det såg ut, hur det luktade och hur man pratade med varandra. Karaktärerna känns levande och är djupbottnade, de är inte bara redskap för att beskriva en svunnen tid. Dessutom så är det en spännande bok och jag fullkomligt älskade inledningen av boken. Den fick mig att vilja lägga undan allt annat och bara läsa. Jag ville veta vad som hade hänt, vad hade Ulrika, Magnus och Anders egentligen gjort och hur det skulle gå för de olika karaktärerna.

Precis som sin Catharina Ingelman-Sundberg så skriver Gustavsdotter historiska romaner ur ett kvinnoperspektiv. Även om de manliga karaktärerna också får ta plats så är det kvinnorna som är tongivande. 1600-talet är skildrat utifrån kvinnors situation och Gud nåde dig om du var en självständigt tänkande kvinna som inte ville anpassa sig till normen!

Boken ges ut av Historiska Media och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är och dagarna går... och Cattis bokblogg

Kommentarer

Ewa K sa…
Visst är Ulrikas bok bra! Jag gillade den verkligen.

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som

Bortom solens strålar - Arkan Asaad

Jag har läst den tredje boken av Arkan Asaad. En bok som knyter ihop de två första Stjärnlösa nätter och Blod rödare än rött . Handling (förlagets text): Knappt tre år gammal anländer Amàr med sin familj till Sverige. De flyttar in i en välmående svensk förort, etablerar sig och lyckas skapa sig ett gott liv. Tills en dag. På julafton när Amàr är 12 år får fadern ett samtal. Det första livstecknet från hemlandet. Fadern inser vilket oerhört pris de som blev kvar har fått betala för deras frihet. Tyngd av skuld raserar han på kort tid allt de har byggt upp. Familjen tvingas flytta från det trivsamma villaområdet till en förort försänkt i djup fattigdom och misär. På en plats utan framtidstro är det svårt att följa sina drömmar, men Amàr är fast besluten om att hans öde inte är förutbestämt. Samtidigt som han kämpar för att hitta en mening i sin nya tillvaro blir familjens problem allt större. Faderns eskalerande våldsamhet göra att ingen av dem längre kan känna sig säkra.