Fortsätt till huvudinnehåll

Ulrikas bok - Maria Gustavsdotter

Jag har en vurm för historiska romaner som berättar vanligt folks öden och äventyr, särskilt sådana som utspelar sig i Sverige. Det finns något fascinerande i hur mycket det svenska samhället har förändrats på ganska kort tid. Jag tycker att det är viktigt att känna till det och förhålla sig till det. Även människor som inte känner till sin historia är mer eller mindre påverkad av den.

Ulrikas bok av Maria Gustavsdotter är den första boken i en tänkt trilogi. Boken utspelar sig åren 1644 och 45. Ulrika växer upp tillsammans med sina två yngre systrar Katarina och Ebba samt sin bror Magnus i ett litet samhälle på Orust som vid den tiden tillhörde Norge. Deras pappa är kyrkoherde och en söndag så spelar Ulrika, Magnus och deras vän Anders kyrkoherden ett spratt, mitt under pågående högmässa. Det uppskattas inte. Anders blir körd på porten, Magnus blir pryglad och favoritdottern Ulrika satt att läsa ur bönboken. På natten rymmer Ulrika till Anders som väntar på henne i närheten. Efter en het natt tillsammans försvinner Anders. Ulrika har till en början svårt att inse att Anders har lämnat henne helt åt sitt öde. Hon tar sig till Uddevalla och marknaden där, men då anfaller svenskarna staden och hon flyr hals över huvud därifrån. Ulrika hamnar i sällskap med ett resande folk och blir vän med Miriam. De försörjer sig genom att sjunga, spå händer och stjäla.

Systrarna är kvar på prästgården medan Magnus får börja som informator åt två oregerliga pojkar. Fadern styr familjen med järnhand och Ulrikas namn får aldrig mer nämnas i familjen.

Jag tyckte mycket om den här boken av flera anledningar. Gustavsdotter är duktig på miljöbeskrivningar. Jag tycker mig se hur det ser ut på prästgården, på gårdarna som Ulrika och hennes resandesällskap besöker, på markander, på krogar och i naturen. Det märks att hon har gjort nogrann research inför skrivandet av boken och även om hon är detaljrik så blir det aldrig tungt. Hon väver skickligt ihop historiska fakta med sin egen föreställning om hur det såg ut, hur det luktade och hur man pratade med varandra. Karaktärerna känns levande och är djupbottnade, de är inte bara redskap för att beskriva en svunnen tid. Dessutom så är det en spännande bok och jag fullkomligt älskade inledningen av boken. Den fick mig att vilja lägga undan allt annat och bara läsa. Jag ville veta vad som hade hänt, vad hade Ulrika, Magnus och Anders egentligen gjort och hur det skulle gå för de olika karaktärerna.

Precis som sin Catharina Ingelman-Sundberg så skriver Gustavsdotter historiska romaner ur ett kvinnoperspektiv. Även om de manliga karaktärerna också får ta plats så är det kvinnorna som är tongivande. 1600-talet är skildrat utifrån kvinnors situation och Gud nåde dig om du var en självständigt tänkande kvinna som inte ville anpassa sig till normen!

Boken ges ut av Historiska Media och kan köpas på Adlibris och Bokus

Andra som bloggat om boken är och dagarna går... och Cattis bokblogg

Kommentarer

Ewa K sa…
Visst är Ulrikas bok bra! Jag gillade den verkligen.

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg