Fortsätt till huvudinnehåll

Hundar, hus och hjärtats längtan - Lucy Dillon

För ett tag sedan så läste jag Lucy Dillons första bok Ensamma hjärtan och hemlösa hundar, en lagom gullig chick-lit som fick mig att småsnyfta, le lite och vistas i en mysig drömvärld för en stund. Jag har nu lyssnat på uppföljaren Hundar, hus och hjärtats längtan under ett antal promenader. Den fortsätter i samma anda, i samma stad och några av karaktärerna från första boken skymtar förbi på avstånd.

I Hundar, hus och hjärtats längtan får vi möta Juliet vars man Ben hastigt dog i ung ålder. De hade nyligt köpt ett radhus som de var i full färd med att rusta upp och helt plötsligt är Juliet ensam med hunden Milton. Hon vill helst av allt sitta hemma och titta på TV. Hon undviker folk och går endast ut med Milton mitt på natten. Mamman och pappan stör henne med sin omtanke och oro och hon har dessutom hamnat i konflikt med sin syster Louise som, åtminstone på ytan, lever det perfekta livet. När en stökig familj flyttar in i grannhuset så går det inte längre att värja sig från ett socialt liv. När hennes mamma tvingar på henne en massa uppdrag som hundpromenerare och kattvakt så har hon helt plötsligt ett jobb som tvingar henne från TV:n och till en mer normal dygnsrytm.

Jag gillar konceptet med boken och Dillon målar upp trovärdiga karaktärer som får berätta en historia om sorg, relationer och kärlek. Tyvärr blir den ofta babblig, en upplevelse som förmodligen förstärktes av att jag lyssnade till boken i stället för att läsa den. Det går snabbare att läsa än att lyssna och vissa episoder blev alldeles för långa och detaljerade. Jag gillar texter där jag som läsare får skapa mina egna bilder och som inte berättar precis allt. Ett samtal behöver inte nödvändigtvis redogöras ord öfr ord, sammanfattningar är inte att förakta!

Jag sammanfattar med att det var en trevlig men något långrandig bok. Den hade mått bra av att kortas ner. Uppläsare av ljudboken är Anna-Maria Käll som i vanlig ording gör ett bra jobb och har en väldigt behaglig röst att lyssna på.

Ljudboken ges ut av Bonnier Audio, pocketupplagan av Bonnier Pocket och de kan köpas på Adlibris och Bokus

Kommentarer

lagom anglofiliskt :)
Lena sa…
Den här ligger i högen med böcker som skall läsas ganska snart!!
Johanna R sa…
Jag älskade boken ensamma hjärtan och hemlösa hundar.

Den här har jag i bokhyllan hemma där den står och väntar på rätt tillfälle. Kanske i sommar det tillfället dyker upp

Populära inlägg i den här bloggen

Blod rödare än rött: en berättelse om mod, smärta och vägen till försoning - Arkan Asaad

För någon vecka sedan så skrev jag om Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter . Den handlar om Amàr som tvingades in i ett giftermål med sin kusin. Det här är berättelsen om Amàrs pappa Casim. Handling (förlagets text): I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter  får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit? Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas. När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa. Mina reflektioner: Oj, vad ska man säg

Bortom solens strålar - Arkan Asaad

Jag har läst den tredje boken av Arkan Asaad. En bok som knyter ihop de två första Stjärnlösa nätter och Blod rödare än rött . Handling (förlagets text): Knappt tre år gammal anländer Amàr med sin familj till Sverige. De flyttar in i en välmående svensk förort, etablerar sig och lyckas skapa sig ett gott liv. Tills en dag. På julafton när Amàr är 12 år får fadern ett samtal. Det första livstecknet från hemlandet. Fadern inser vilket oerhört pris de som blev kvar har fått betala för deras frihet. Tyngd av skuld raserar han på kort tid allt de har byggt upp. Familjen tvingas flytta från det trivsamma villaområdet till en förort försänkt i djup fattigdom och misär. På en plats utan framtidstro är det svårt att följa sina drömmar, men Amàr är fast besluten om att hans öde inte är förutbestämt. Samtidigt som han kämpar för att hitta en mening i sin nya tillvaro blir familjens problem allt större. Faderns eskalerande våldsamhet göra att ingen av dem längre kan känna sig säkra.

Swede Hollow - Ola Larsmo

Jag har varit nyfiken på Swede Hollow  ända sedan den gavs ut men har tålmodigt väntat på att den ska komma som ljudbok, vilket den gjorde i juli så nu har jag lyssnat på den. Handling, förlagets text: Swede Hollow är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde, men vid sekelskiftet 1800-1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrev som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, arbetsolyckorna likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället - illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer. Människorna i ravinen är några av de svenskar vi sorterat bort ur vår gemensamma historia. Vi har valt att inte se dem, för deras erfarenheter gör något med vår självbild. Men då världen åter präglas av migration och folkvandring stiger de fram på nytt och vill bli sedan. I Swede Hollow samlas vintern 1897 en brokig skara av människor, som