header

header

torsdag 16 september 2010

Carlone L. Jensen - Fru Bengtssons andliga uppvaknande

Läste ut den här boken för flera dagar sedan men har inte kommit mig för att skriva recensionen ännu. Jag har alltså läst boken Fru Bengtssons andliga uppvaknande av Caroline L. Jensen.
Fru Bengtsson är en snygg hemmafru som trivs med sin roll och sätter en ära i att laga goda middagar till sin man och njuta av livet. En dag dör hon en ganska våldsam och obehaglig död, men fortsätter ändå att leva. Hon berättar om sin upplevelse för Herr Bengtsson men han tror henne naturligtvis inte. Denna händelse leder till att hon börjar utforska Bibeln för att hitta svar på varför Gud ingrep. Att läsa Bibeln gör henne upprörd och ganska arg på Gud, hon tycker inte att han har skött sig så snyggt genom åren. Med en vilja att få diskutera detta med någon kristen vänder hon sig till sin teologistuderande granne Rakel. Detta får dock Satan nys om och tar över Rakels kropp, så Fru Bengtsson har alla sina diskutioner med Satan som ivrigt uppviglar henne i sin ilska mot Gud. Fru Bengtsson bestämmer sig för att hon inte vill till himmelen efter sin död och gör därför upp en plan att bryta mot alla tio budord.

Tyvärr gör titeln och omslaget inte denna bok rätta. Ser man omslaget (se mitt förra inlägg) så kan man få för sig att det är en torr och tråkig bok, men det är allt ifrån sant. Caroline L. Jensen har skrivit en ovanlig och mycket rolig bok i Arto Paasilinnas tragikomiska anda. Hon angriper tunga och seriösa ämne som människans fria vilja, teodicéproblemet och människans relation till Gud på ett lättsamt och humoristikt sätt. Boken ska naturligtvis inte läsas för att studera dessa frågor, men det är uppfriskande att en författare vågar använda sig av dessa ämnen i skapandet av en komedi. I boken blir Gud och Satan högst påtagliga karaktärer som på olika sätt lägger sig i Fru Bengtssons liv. Det är även mycket roligt att läsa om hennes äventyr när hon bryter de olika budorden. Jag rekommenderar er starkt att läsa den här boken och ni vill skratta en stund över livets dråpligheter.

2 kommentarer:

Zachan sa...

Den verkar minst sagt intressant, men jag tror dock att jag fått min beskärda del av böcker där Djävulen är en av karaktärerna. Läste "Mästaren och Margarita" för ett tag sedan och är halvvägs igenom "Ängelns lek" där jag har en stark aning om att denna mystiske förläggare är djävulen undercover. Så jag är lite trött på det temat. Visserligen verkar inte Djävulen i denna boken enbart vara sysselsatt med att mörda folk och få dem att spårlöst försvinna.

...med näsan i en bok... sa...

Lyssnade på "Ängelns lek" på ljudbok, höll på med det i några månader och fast den var rätt så bra blev jag så himla leds på den boken - och på förläggaren. Kanske hade varit annorlunda om jag läst boken och inte haft den med mig under så lång tid.
Men denna bok är något HELT annorlunda!(Är dessutom snabbläst)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...