header

header

fredag 8 oktober 2010

Barnböcker

Min son, snart 3 år, har kommit in i en riktig bokperiod vilket hans mamma naturligtvis tycker är himla kul. Det är också kul att stifta bekantskap med nya barnböcker, som man inte känner igen från det man var liten. Att återupptäcka gamla skatter har varit roligt det med, men att se vad som skrivs för barn idag är rätt spännande.


Just nu älskar han att läsa Lotta Olssons böcker om hunden Morris, illustrerade av Maria Jönsson. Morris är 4 månader gammal och av en mycket speciell fransk hundras. Vi har fyra Morris böcker som vi varierar oss mellan, nämligen Morris och Strumpan där Morris som äter allt han kommer åt har svalt en svart herrstrumpa och måste åka till veterinären, Morris och Griffo, där Morris får träffa sin kusin Griffo, Morris på morgnen, där vi får följa hans försök att väcka matte för att få ta en morgonpromenad och Morris badar, Morris som är valp tycker inte om att bada...
Morris och Griffo har vi lånat på biblioteket och jag fasar för den dagen vi måste lämna igen den.


En annan bok som går varm just nu är Mamma, pappa, monster av Quentin Blake. Den handlar om Boris och Bella som en dag får ett paket som innehåller en söt liten krabat som heter Zagazoo. Boris och Bella älskar Zagazoo även om han är lite besvärlig ibland. Men den söta lilla krabatten förvandlas till en skrikig gam, en drullig elefant, ett lerigt vårtsvin, en ilsken liten drake, ett hårigt monster och så till slut till en artig och väluppfostrad ung man. Som vuxen kan man uppskatta metaforerna...Sonen tycker att draken och monstret är roligast:)En bok som han gillade att lyssna på för några månader sedan var Mjau och de små stolarna av Sebastien Braun (för övrigt översatt av Lotta Olsson). Mjau och hans vänner bygger ett tåg av sina stolar, vilket slutade med att sonen drog runt stolar i lägenheten och byggde tåg.Till mina absoluta favoriter hör Barbro Lindgrens böcker om Max, illustrerade av Eva Eriksson. Det märks av att sonen har drygt tio stycken Maxböcker i bokhyllan och så klart tycker även han om dem. Max napp har vi till och med signerad, vi var nämligen och lyssnade på Barbro för lite över ett år sedan då hon besökte Umeå.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...