header

header

fredag 29 oktober 2010

Jokern - Markus Zusak

Ed Kennedy är en ganska vanlig ung kille utan större ambitioner för framtiden. Han bor i ett ruckel strax utanför en större stad (i Australien får man anta) tillsammans med sin gamla och illaluktande hund Portvakten. På fritiden umgås han med kompisarna Marv, Ritchie och Audrey. De spelar kort och dricker öl tillsammans. En dag hamnar kompisarna mitt i ett bankrån och Ed får chansen att agera hjälte och ta fast bankrånaren. Strax efter rättegången förändras hans liv. Han börjar få Ess (spelkort) i brevlådan med handskrivna budskap på. Ed vet inte vad han ska göra, om han ska ignorera korten eller ta reda på vad som menas med budskapen. Han väljer det senare vilket leder honom på en resa där han hjälper andra människor och samtidigt söker sig själv. Vem är han och vad vill han göra med sitt liv.

Jag har tidigare läst Boktjuven av Markus Zusak, det här är någonting helt annat, så ha inte den som referensram om ni väljer att läsa Jokern.

Jokern är en rolig, tänkvärd och rapp ungdomsbok som på ett varmt och ömsint sätt berättar historien om Ed och hans kompisar. Det är också en hoppfull bok som försöker visa på vad som kan hända om vi människor bryr oss om och tar oss tid för varandra. Boken är uppbyggd på ett roligt sätt med 13 budskap till Ed fördelade på 5 kapitel. Ett kapitel för varje Ess (med tre budskap på varje) och en joker (med ett budskap) och 13 avsnitt i varje kapitel.

Jag får erkänna att jag hade lite problem att komma in i historien till en början, kanske det beror på min ovana att läsa ungdomsböcker? Den rör sig mycket på ytan och jag hade velat komma lite närmare Ed och hans inre. Det är en medelbra bok, som ger mig ett gott skratt emellanåt och berättar en bra historia, men jag hade velat ha lite mer...

Köp boken på Adlibris, Bokia eller Bokus

2 kommentarer:

Zachan sa...

Sådär, nu har jag äntligen läst Jokern. Och jag tror inte att det tog tid för dig att komma in i boken på grund av att det skulle vara en ungdomsbok. Jag läser en hel del ungdomsböcker, men tycker fortfarande att det tog ett tag att komma in i boken.

Jag tyckte den var helt okej, inte en femma men en fyra kanske :)

Hundöra sa...

Jag tyckte verkligen om boken och ja som en typisk ungdomsbok så går den inte historien inte så djupt in i karaktärerna och alla omständigheter, men det är också därför jag gillar att läsa ungdomsböcker ibland ;)

Det var nog en av de bästa böcker jag läste det året.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...