Fortsätt till huvudinnehåll

Boktjuven - Markus Zusak

Genom Dödens ögon får vi lära känna Liesel, nio år gammal, när hon bevittnar sin lillebrors död. Året är 1939 och platsen Tyskland. Liesel, brodern och deras mamma befinner sig på resande fot, mamman ska lämna sina barn till en fosterfamilj. Ankomsten till fosterfamiljen blir försenad, de måste först begrava lillebror, efter begravningen stjäl Liesel sin första bok och inleder en karriär som boktjuv. När Liesel kommer fram till sin nya familj klänger hon sig fast vid grinden in mot huset, hon vill inte. Hennes nya föräldrar heter Rosa och Hans. Rosa är en barsk och till synes hård kvinna, Hans vinner flickans hjärta snabbare. Han sitter bredvid hennes säng på nätterna då hon vaknar på grund av mardrömmar om sin bror. De vakna timmarna utnyttjar de till att lära henne att läsa och skriva. Liesel får också en god vän i grannpojken Rudy som drömmer om att få kyssa henne. En natt dyker juden Max upp i deras hem, han är son till en gammal vän till Hans som stred tillsammans med honom i första världskriget, och dog vid hans sida. Familjen gömmer Max i källaren och Liesel och han utvecklar en väldigt nära vänskapsrelation. Liesel stjäl böcker och läser dem om och om igen; i källaren för Max, för att underhålla de människor som befinner sig i skyddsrummet tillsammans med henne under bombanfall, för grannfrun, i Borgmästarens bibliotek. 1943 får hon en gåva av Borgmästarens fru, en svart anteckningsbok, i den skriver hon ner sin historia.

Boktjuven (The Book Thief) av Markus Zusak är en annorlunda bok. Jag måste erkänna att jag hade lite svårt att komma in i den, även om den första scenen i boken drabbade mig som ett knytnävsslag i magen. Kanske hade jag lite svårt att ta åt mig berättarrösten eller så var det för att för att kapitlen är så korta att de till en början kändes nästan avbrutna. Efter strax över femtio sidors läsning tog jag dock boken mer och mer till mitt hjärta och när jag väl läste ut den så kände jag viss sorg över att den var slut.

Det är en vacker och sorglig historia som är berättad med en otrolig värme och humor. Genom Liesels ögon får vi följa livet som fattig tysk under andra världskriget, det obegripbara som hände, familjens rädsla för Nazisterna, deras tysta uppror och uppoffringar. Zusak väjer inte i sin berättelse, vi får det mesta till oss, allt från vardagsliv till krigets grymhet och människors sorg och förtvivlan. Liesel är en stark och modig flicka, man kan inte annat än älska henne.

Som jag nämnde tidigare är det en annorlunda bok, inte enbart för att berättarrösten är Döden, även upplägget av texten skiljer sig från det vi är vana vid. Kapitlen är korta, fetstilta kommetarer till texten är infällda här och där och det förekommer även små noveller med bilder av en av karaktärerna (Max) i boken. Nyskapande. Zusak har tidigare skrivit böcker riktade till ungdomar och han har lyckats överföra det konceptet till "vuxenlitteraturen".

Detta är definitivt en bok jag rekommenderar. Eller som det står (citerat från SvD) på det vackra omslaget: "Köp den, låna den, stjäl den, men framförallt: Läs den!"

Kommentarer

Jag har tänkt läsa Boktjuven sen i somras men det har inte blivit av. Nu får jag nog vänta till julen - det känns som att den förtjänar att bli läst när jag är ledig och har gott om tid att ägna mig åt den.

Populära inlägg i den här bloggen

Raseri - Anders Ek

Zombiehistoria i svensk tappning, funkar det? Ja, varför inte, säger jag.

Handling (förlagets text):
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Telefonlinjerna är överbelastade och polisen Erik får inte tag i sin fru som befinner sig på annan ort med deras dotter. Han måste se till att de hamnar i säkerhet. Att de klarar sig från den ondska som viruset bär med sig.
Den framgångsrike MMA-fightern Pontus räds inte några kamper. Runt hörnet väntar en ljus framtid men när Stockholm drunknar i kaos, tar livet en helt ny vändning.

Mitt omdöme:
Det här är action från början till slut, ingen risk för att bli uttråkad. Viruset skapar alltså något slags zombieliknande varelser som är ren aggression och det går så pass snabbt att spridningen har gått alltför långt innan någon överhuvudtaget förstår vad som händer.. I centrum står polisen Erik, hans familj och den småstrulige MMA-fightern Pontus.

Andreas Ek är polis och det märks …

Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män - Thor Rutgersson och Ida Östensson

Den här boken läste jag i somras i jobbet, men det hindrar ju inte att jag skriver om den här.

Handling (förlagets text):
Vad skulle du som man vilja prata om, om ingen dömde dig? Allt vi inte pratar om är en bok som är tänkt att inspirera killar och män till att börja prata om sådant som män annars inte pratar om. Grunden är intervjuer med bland andra Kodjo Akolor, Sanny Dahlbeck, Philip Botström, Ali Boulala, Daniel Hallberg och Farzad Farzaneh på teman som kärlek, skönhet, flyktvägar, ego, ex och vänskap. Och här hittar du också samtalsguider och tips från män till män. Gamla föreställningar om hur män ska vara skadar oss alla och tiden har kommit för killar att börja prata med varandra och ta ansvar för en förändring. Det finns många sätt att delta i samtalet - men det viktigaste är att snacket kommer igång, att du som man börjar prata med andra killar och män omkring dig. Varför inte ta med dig den här boken nästa gång du träffar polarna, släkten, lagkamraterna eller kollegorna? A…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…