Sitter här och passar på att plugga (och blogga...) medan sonen vilar middag. Jag har just påbörjat läsningen av Feministiska litteraturanalyser 1972 - 2002, red Åsa Arping & Anna Nordenstam. Då slår det mig, undrar om någon litteraturvetare har tittat på fenomenet bokbloggar och dess inverkan på vad som läses och hur litteratur uppfattas. Det vore ju också ett ämne som man definitivt skulle lägga ett genusperspektiv på eftersom de allra flesta bokbloggare är kvinnor. Vad beror det på? Och hur uppfattas bokbloggar/bokbloggare i den litterära världen? Ett intressant ämne tycker jag.
Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarn...
Kommentarer
Abosolut ett uppsattsämne, men för mig. Nja...Jag får hemtentefrågor nästa vecka...Nu förbereder jag mig inför nätseminarium som vi ska ha på fredag.
Lycka till Zachan!