header

header

söndag 24 oktober 2010

Angelology - Danielle Trussoni

Evangeline var bara tolv år gammal när hennes pappa bestämde att hon skulle bo på klostret St Rose i Milton, New York. När hon blivit gammal nog tog hon själv steget och blev nunna. Som läsare möter vi Evangeline när hon blivit 23 år gammal och arbetar i klostrets bibliotek. En dag får hon en förfrågan från en ung man som heter Verlaine. Han vill få tillgång till klostrets arkiv och leta efter gammal korrespondans mellan den tidigare abedissan Innocentia och Abigail Rockefeller. Detta tillåts inte av klostret men Verlaine söker sig ändå dit och träffar Evangeline som blir nyfiken på hans arbete och hittar breven han söker. Detta leder henne in i angelologernas värld, en värld som hon allt eftersom förstår att hon alltid varit en stor del av. Genom en äldre nunna, Celestine, får vi veta mer om angelologerna och deras historia.
 När världen fortfarande var ung så nedsteg ett antal av Guds änglar till jorden. De manliga änglarna såg att människosläktets kvinnor var vackra och skaffade därför barn med dem. Dessa barn blev större än människobarnen och omnämns som jättar eller Nefilim i Bibeln. Nefilim är onda, hänsynslösa varelser och finns i högsta grad i samhället. Änglarna som hade skaffat barn med kvinnorna blev straffade av Gud och spärrades in i en grotta djupt under jorden av ärkeänglarna. När ärkeängeln Gabriel hörde deras förtvivlan tyckte han synd om dem och kastade ner en lyra så att de kunde spela himmelsk musik.
 Nefilim har under årens gång börjat försvagas och tappa sin kraft, enda räddningen för dem är att få tag på lyran, med hjälp av dem kan de helas. Vi får följa med angegologerna under en expiditon 1943 där de återfinner lyran, som sedan göms undan i USA med hjälp av Abigail Rockefeller. Abigail dör och med henne dör även vetskapen om lyrans gömställe.  Evangeline, Verlaine med fler dras in i en halsbrytande jakt på lyran.

Jag förväntade mig sträckläsning av den här boken, men så blev det inte. I stället har det tagit mig nästan två veckor att läsa den. Jag läste Angelology av Danielle Trussoni på orginalspråk vilket kan ha saktat ner läsningen något, men främst så beror det nog på att det var ganska mycket att ta in. Stora delar av boken behandlar ämnet angegologi och blir väldigt teoretisk. På vissa ställen är det rena föreläsningar. Trussoni har gjort ett stort arbete med att konstruera en hel akademisk värld och historia kring ämnet. Det är intressant, men ibland lite tradigt och upprepande. Jag hade också förväntat mig en mer actionfylld bok, men den typen av spänning kom först i den sista tredjedelen av boken.

Trussoni har delat in sin berättelse i tre delar. I den första delen får vi lära känna Evangeline, Verlaine och familjen Grigori. Vi får också en liten aning om mysteriet. Den andra delen utspelar sig i 40-talets Paris och vi får all nödvändig kunskap om angelologerna och deras 1000-åriga strid mot halvänglarna. I den tredje, och sista, delen knyts säcken ihop och jakten på lyran utspelar sig. Jag tycker att hon bygger upp historien bra, men ahde nog önskat att den första delen fick lite mer utrymme än den andra.

Vissa har jämfört boken med Dan Browns böcker, men jag håller inte med. Likheten består i så fall i temana religion, hemliga sällskap och sökandet efter signifikanta föremål, men berättandet är inte alls lika. Trussoni har ett vackert och målande språk som speglar karaktärernas sinnesstämmningar. Det är också en ganska obehaglig bok, utan att hon behöver använda sig av våld eller andra liknande metoder. Nefilim är vackra, har ett utseende och utstrålning av godhet, men är samtidigt helt igenom onda. Det blir väldigt obehagligt och Trussoni bygger upp den känslan mycket bra.

Jag hade mycket höga förväntningar på boken och de motsvardes inte helt och hållet. Det var dock en helt klart läsvärd bok som jag rekommenderar till den som gillar att läsa om påhittade, mystiska världar.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...