Fortsätt till huvudinnehåll

Frankenstein - Mary Shelley

R. Walton befinner sig på upptäcksresa i Arktis när hans fartyg fastnar i isen. Han och hans män spanar över isen och får se en omänskligt stor figur fara över isen bakom ett hundspann. Dagen efter dyker en man upp i den oländiga naturen, han befinner sig i ett eländigt tillstånd och blir hjälpt upp på fartyget. Efter att ha återhämtat sig något börjar han berätta sin historia för Walton. Mannen presenterar sig som Victor Frankenstein, uppvuxen i Italien, uppfostrad av goda föräldrar. När Victor var liten tog hans mamma och pappa hand om en föräldralös liten flicka vid namn Elizabeth, tidigt bestämdes det att Victor och Elizabeth skulle gifta sig när de var mogna för det. Victor blir 17 år och skickas iväg till universitetet i Ingolstad för att studera naturfilosofi, ett ämne han länge intresserat sig för. Frankenstein är en toppstudent som snart samlat på sig mer kunskap än sina professorer. Särskilt intresserad är han av livets uppkomst och börjar utföra experiment. Han tillbringar dagar och nätter i kryptor för att studera människokroppens förmultningsprocess och genomför vidriga handlingar för att nå sitt syfte - att skapa mänskligt liv. Under tiden isolerar han sig och går helt in i sitt projekt tills den dagen han lyckas. Varelsen han har skapat är över 2 meter lång och avskyvärd att se på. Frankenstein blir rädd för varelsen och flyr undan, han drabbas av ånger och ser tillbaka på sin maniska period och äcklas av vad han har gjort. Känslostormen i kombination med att han under en lång tid inte tagit hand om sig gör att han drabbas av feber under en längre period. Efter två år, utan att se sitt monster, reser han tillbaka till sin hemstad. Vid återkomsten ser han sitt monster och får strax efter reda på att hans lillebror blivit mördad. Han är övertygad om att monstret gjort det trots att en flicka som arbetat för familjen döms och avrättas för mordet. Victor träffar monstret ytterliggare en gång, denne berättar då hur hans korta liv har varit och om sin längtan efter sällskap. Han erkänner mordet på brodern och förklarar det med ilska gentemot sin skapare Victor. Han har en önskan, och det är att Frankenstein tillverkar en fru till honom...

Historien fortsätter och utvecklas, men om det nu skulle vara så att det finns någon där ute som inte känner till den så ska jag inte berätta mer.

Mary Shelley var bara 19 år när hon började skriva Frankenstein (Frankenstein (Qualitas Classics)),som kom att bli hennes mest kända verk. Den är skriven under romantiken och är fylld av naturbeskrivningar och idealisering av familjen och hemlandet.  Det tog mig ett tag att komma in i berättelsen just på grund av den storsvulna texten. Får mig att fundera om människor på den tiden verkligen uttryckte sig så omständigt och med sådana "höga", fina ord som i romanen.

När jag kommit förbi det kan jag verkligen förstå varför Frankenstein är en sådan klassiker. Den ger spänning och skräck samtidigt som den behandlar stora ämnen som "Vad gör en människa till människa", "hur påverkas vi av att leva i ett utanförskap" och så vidare. Det är en bok som alla som gillar skräck och spänningsromaner borde läsa.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varför kom du hit - Julia Svanberg

Den här boken hade på något sätt hamnat i min läsplatta - jag minns inte hur faktiskt...

Handling (Förlagets text):
Ellen och Henrik åker till Colombia med planen att backpackresa vidare genom Sydamerika. Första stoppet är hostel Papegojan i Bogotá, Colombia. Men medan Henrik vill avverka resmålets sevärdheter och sedan dra vidare enligt utstakad resplan så vill Ellen stanna kvar. Hon blir omedelbart vän med Lila, den enda colombianskan som bor på hostelet. Det är den sortens vänskap som flammar upp likt en häftig förälskelse. Precis som Ellen drömmer Lila om att resa, men som colombian är det mer eller mindre omöjligt att ta sig till andra kontinenter. På hostelet bor även The Swedish Guy, en frilansjournalist som drömmer om att göra djärva frilansreportage om landets knarkhandel, också han med särskilda band till Lila. En annan flitig besökare är Jhony, en colombiansk småskalig knarkhandlare som förser gästerna med droger och som Lila och Ellen betraktar lite som en lillebror. Paral…

Familjen i huset bredvid - Sally Hepworth

Blev nyfiken på den här boken eftersom den jämfördes med Lianne Moriartys böcker. Australien, förort, hemligheter - det lät som en bladvändare i mina öron. Dessutom brukar Printz Publishing ge ut bra böcker.

Handling (förlagets text):
Den lilla gatan Pleasant Court lever upp till sitt namn. Alla känner sina grannar, och barnen leker med varandra ute. Men Isabelle Heatherington passar inte in i bilden av familjeparadiset. Som den enda ensamstående och barnlösa kvinnan fångar hon snart uppmärksamheten hos tre mammor, som bestämmer sig för att lära känna nykomplingen.

Men Ange, Fran och essie har ocskå sina hemligheter att bevaka. Som anledningen till att Ange måste kontrollera varje aspekt av sitt liv. Eller varför Fran inte låter sin snälla, stillsamma make gå nära deras bebis. Eller varför Essie för tre år sedan tog med sin dotter till lekparken och återvände hem utan henne.

När deras besatthet av den nya grannen växer börjar hemlighetera sippra ut, och de kommer snart upptäcka att nä…

Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck

Har läst ett par böcker av Skybäck tidigare som skrivit i genren historiska romaner. Bara titeln på den här gjorde mig nyfiken på att läsa den, i kombination med att jag hört mycket bra om den så var det bara en tidsfråga. Jag lyssnade på den här boken som ljudbok strax före jul.

Handling (förlagets text):
Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att ha förlorat den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon ett oväntat besked. Hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymer en bokhandel.
Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap fram med de motsträviga medarbetarna.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda verksamheten i…