header

header

tisdag 12 oktober 2010

Frankenstein - Mary Shelley

R. Walton befinner sig på upptäcksresa i Arktis när hans fartyg fastnar i isen. Han och hans män spanar över isen och får se en omänskligt stor figur fara över isen bakom ett hundspann. Dagen efter dyker en man upp i den oländiga naturen, han befinner sig i ett eländigt tillstånd och blir hjälpt upp på fartyget. Efter att ha återhämtat sig något börjar han berätta sin historia för Walton. Mannen presenterar sig som Victor Frankenstein, uppvuxen i Italien, uppfostrad av goda föräldrar. När Victor var liten tog hans mamma och pappa hand om en föräldralös liten flicka vid namn Elizabeth, tidigt bestämdes det att Victor och Elizabeth skulle gifta sig när de var mogna för det. Victor blir 17 år och skickas iväg till universitetet i Ingolstad för att studera naturfilosofi, ett ämne han länge intresserat sig för. Frankenstein är en toppstudent som snart samlat på sig mer kunskap än sina professorer. Särskilt intresserad är han av livets uppkomst och börjar utföra experiment. Han tillbringar dagar och nätter i kryptor för att studera människokroppens förmultningsprocess och genomför vidriga handlingar för att nå sitt syfte - att skapa mänskligt liv. Under tiden isolerar han sig och går helt in i sitt projekt tills den dagen han lyckas. Varelsen han har skapat är över 2 meter lång och avskyvärd att se på. Frankenstein blir rädd för varelsen och flyr undan, han drabbas av ånger och ser tillbaka på sin maniska period och äcklas av vad han har gjort. Känslostormen i kombination med att han under en lång tid inte tagit hand om sig gör att han drabbas av feber under en längre period. Efter två år, utan att se sitt monster, reser han tillbaka till sin hemstad. Vid återkomsten ser han sitt monster och får strax efter reda på att hans lillebror blivit mördad. Han är övertygad om att monstret gjort det trots att en flicka som arbetat för familjen döms och avrättas för mordet. Victor träffar monstret ytterliggare en gång, denne berättar då hur hans korta liv har varit och om sin längtan efter sällskap. Han erkänner mordet på brodern och förklarar det med ilska gentemot sin skapare Victor. Han har en önskan, och det är att Frankenstein tillverkar en fru till honom...

Historien fortsätter och utvecklas, men om det nu skulle vara så att det finns någon där ute som inte känner till den så ska jag inte berätta mer.

Mary Shelley var bara 19 år när hon började skriva Frankenstein (Frankenstein (Qualitas Classics)),som kom att bli hennes mest kända verk. Den är skriven under romantiken och är fylld av naturbeskrivningar och idealisering av familjen och hemlandet.  Det tog mig ett tag att komma in i berättelsen just på grund av den storsvulna texten. Får mig att fundera om människor på den tiden verkligen uttryckte sig så omständigt och med sådana "höga", fina ord som i romanen.

När jag kommit förbi det kan jag verkligen förstå varför Frankenstein är en sådan klassiker. Den ger spänning och skräck samtidigt som den behandlar stora ämnen som "Vad gör en människa till människa", "hur påverkas vi av att leva i ett utanförskap" och så vidare. Det är en bok som alla som gillar skräck och spänningsromaner borde läsa.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...