Fortsätt till huvudinnehåll

Boktjuven - Markus Zusak

Genom Dödens ögon får vi lära känna Liesel, nio år gammal, när hon bevittnar sin lillebrors död. Året är 1939 och platsen Tyskland. Liesel, brodern och deras mamma befinner sig på resande fot, mamman ska lämna sina barn till en fosterfamilj. Ankomsten till fosterfamiljen blir försenad, de måste först begrava lillebror, efter begravningen stjäl Liesel sin första bok och inleder en karriär som boktjuv. När Liesel kommer fram till sin nya familj klänger hon sig fast vid grinden in mot huset, hon vill inte. Hennes nya föräldrar heter Rosa och Hans. Rosa är en barsk och till synes hård kvinna, Hans vinner flickans hjärta snabbare. Han sitter bredvid hennes säng på nätterna då hon vaknar på grund av mardrömmar om sin bror. De vakna timmarna utnyttjar de till att lära henne att läsa och skriva. Liesel får också en god vän i grannpojken Rudy som drömmer om att få kyssa henne. En natt dyker juden Max upp i deras hem, han är son till en gammal vän till Hans som stred tillsammans med honom i första världskriget, och dog vid hans sida. Familjen gömmer Max i källaren och Liesel och han utvecklar en väldigt nära vänskapsrelation. Liesel stjäl böcker och läser dem om och om igen; i källaren för Max, för att underhålla de människor som befinner sig i skyddsrummet tillsammans med henne under bombanfall, för grannfrun, i Borgmästarens bibliotek. 1943 får hon en gåva av Borgmästarens fru, en svart anteckningsbok, i den skriver hon ner sin historia.

Boktjuven (The Book Thief) av Markus Zusak är en annorlunda bok. Jag måste erkänna att jag hade lite svårt att komma in i den, även om den första scenen i boken drabbade mig som ett knytnävsslag i magen. Kanske hade jag lite svårt att ta åt mig berättarrösten eller så var det för att för att kapitlen är så korta att de till en början kändes nästan avbrutna. Efter strax över femtio sidors läsning tog jag dock boken mer och mer till mitt hjärta och när jag väl läste ut den så kände jag viss sorg över att den var slut.

Det är en vacker och sorglig historia som är berättad med en otrolig värme och humor. Genom Liesels ögon får vi följa livet som fattig tysk under andra världskriget, det obegripbara som hände, familjens rädsla för Nazisterna, deras tysta uppror och uppoffringar. Zusak väjer inte i sin berättelse, vi får det mesta till oss, allt från vardagsliv till krigets grymhet och människors sorg och förtvivlan. Liesel är en stark och modig flicka, man kan inte annat än älska henne.

Som jag nämnde tidigare är det en annorlunda bok, inte enbart för att berättarrösten är Döden, även upplägget av texten skiljer sig från det vi är vana vid. Kapitlen är korta, fetstilta kommetarer till texten är infällda här och där och det förekommer även små noveller med bilder av en av karaktärerna (Max) i boken. Nyskapande. Zusak har tidigare skrivit böcker riktade till ungdomar och han har lyckats överföra det konceptet till "vuxenlitteraturen".

Detta är definitivt en bok jag rekommenderar. Eller som det står (citerat från SvD) på det vackra omslaget: "Köp den, låna den, stjäl den, men framförallt: Läs den!"

Kommentarer

Jag har tänkt läsa Boktjuven sen i somras men det har inte blivit av. Nu får jag nog vänta till julen - det känns som att den förtjänar att bli läst när jag är ledig och har gott om tid att ägna mig åt den.

Populära inlägg i den här bloggen

Stjärnlösa nätter; en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt eget liv - Arkan Asaad

Jag blev tipsad om den här boken av en kompis och lyssnade på den som ljudbok. Det var ett klockrent tips för jag tyckte mycket om boken. Handling (förlagets text): Stjärnlösa nätter  är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàe ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld. Stjärnlösa nätter  handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fni

Tillfälligt (?) avbrott

Efter att ha våndats och funderat fram och tillbaka så har jag bestämt mig för att, åtminstone tillfälligt, sluta uppdatera bloggen. De senaste åren så har jag varit något av en periodare, men perioderna då jag skriver här blir kortare och infaller alltmer sällan.  Jag vill inte sluta skriva om böcker jag har läst och lyssnat på, däremot kommer jag att göra det i ett annat format. Därför kommer jag att sälla mig till den växande skaran bookstagrammers och uppdatera mer regelbundet på Instagram i stället.  Egentligen så tycker jag själv bättre om att läsa långa blogginlägg om böcker i stället för kortare omdömen. Det är detta som mina funderingar kretsat så mycket kring. Jag har dock insett att om det ska bli något skrivet från mitt håll så får det bli kortare texter och då passar Instagram bra. Ni hittar mig på: Instagram där jag heter @mednasanienbok Facebooksidan Med näsan i en bok Goodreads där jag heter Anna (med näsan i en bok) Danielsson Hoppas vi ses där! Och kanske kommer jag t

Vad är egentligen en spänningsroman?

Hur definierar ni en spänningsroman? Är det en slasktitel på en svårbestämbar genre eller..? Det är många böcker som har den benämningen på omslaget och jag har väl inte direkt reflekterat över det tidigare. Spontant har jag tänkt att en spänningsroman är en lite mer fartfylld deckare/kriminalroman. Alltså, det ska vara action och någon slags kriminell twist, gärna en mordgåta. Jag börjar inse att jag har fel... Frågan väcktes hos mig när jag valde att läsa Uppkomlingen  av Tomas Blom. Jag valde den just för att det stod "Historisk spänningsroman" på omslaget och jag kände mig sugen på en thriller i historisk miljö. Ack så jag misstog mig... Nu är det ju så att jag inte recenserat boken ännu, har inte ens läst ut den än, men jag kan säga så mycket som att den inte alls är vad jag trodde att den skulle vara. Visst den är spännande ibland, men inte "thrillerspännande" om ni fattar hur jag menar... Har googlat ordet "Spänningsroman" för att hitta någon