header

header

onsdag 25 maj 2011

Rufus - Doris Lessing

Rufus - berättelsen om en okuvlig katt är en kortnovell skriven av Doris Lessing. Jag lyssande på den som ljudbok med Meg Wetergren som uppläsare.
Berättaren är en kattälskare som redan har två kastrerade hankatter boende hos sig (som ni kanske vet så äger man inte katter - de väljer att bo hos en...). En dag börjar en röd hankatt ge sig till känna. Han följer efter henne och närmar sig henne sakta men säkert. Ibland ser hon honom slinka in hos en äldre kvinna som bor på samma gata, men hon förstår snart att han inte bor där. Hon börjar ställa ut vatten till honom på balkongen och ser att han lider av en fruktansvärd törst vilket tyder på att han har fel på njurarna. Familjen bestämmer sig för att inte låta honom komma in i hemmet, de är inte redo för en tredje katt. De börjar kalla katten för Rufus och snart är det svårt att hålla honom utestängd. Han tillåts en plats i köket och förstår att uppskatta den. För att visa hur tacksam han är spinner han högre än någon annan katt de någonsin känt. Han accepteras såsmåningom av de andra katterna och han blir mer och mer en medlem av familjen.

Detta är en underbar liten novell/kortroman (60 skrivna sidor, en timmes ljudspår). Doris Lessing skildrar katters väsen med stor kunskap och värme. Jag har själv haft katter i stort sett hela mitt liv och ler igenkännande flera gånger under berättelsens gång. Rufus påminner mig om katten Mjaumjau, också han hemlös och skruttig, som flyttade hem till oss för några år sedan. Tyvärr finns han inte kvar längre och vi saknar honom fruktansvärt. Rufus är inte den enda katten i berättelsen. Vi får också lära känna de två kastrerade hankatterna och en katt som berättaren har haft tidigare. Hon skriver om olika katters personligheter och relationer till varandra.
Lessing har ett underbart språk, enkelt men samtidigt vackert och uttycksfullt. Att hon också är kattälskare är lätt att förstå och jag ska absolut ta mig för att läsa hennes bok Om katter vid ett senare tillfälle.

1 kommentar:

Emmas Bokhylla sa...

Jaaa! som kattlaskare sa alter det har som ett sjalvklart val!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...