header

header

måndag 9 maj 2011

Rött stoft - Ann Cleeves

Rött stoft utspelar sig på den shetländska ön Whalsey. En ung arkologidoktorand håller i en utgrävning på gamla Mima Wilsons torp. Whalsey är ett litet fiskarsamhälle och utgrävningen är inte populär bland alla, men Mima och hennes sonhustru Evelyn är starkt engagerade och tror att projektet är positivt för ön. En natt hittas Mima Wilson död, skjuten utanför sitt hus, av barnbarnet tillika polisen Sandy. Sandy tillkallar sin kollega Jimmy Perez för att utreda mordet. Redan tidigt har Sandy fått reda på att hans kusin Ronlad har varit ute och jagat kaniner under natten, i mörkret och dimman och smått berusad. Mimas död ses som en olycka, men Jimmy Perez kan inte riktigt släppa fallet och gräver, likt en arkeolog, i historien och upptäcker att öns befolkning bär på många hemligheter. Inte långt efter Mimas död begår en person självmord, två dödsfall på kort tid i ett så litet samhälle, kan det vara slumpen eller ligger det något annat bakom?

Ann Cleeves
Jag har lyssnat på Rött stoft som ljudbok med Katarina Ewerlöf som uppläsare. Det är första gången jag lyssnar på en bok som hon läser in men jag har hört många som har henne som favorit och jag kan förstå varför. Hon läser dramatiskt med inlevelse.
Detta är första gången jag läser en bok av Ann Cleeves, jag har förstått att Jimmy Perez är en återkommande karaktär i hennes deckare men det är alltså första gången jag möter honom. Han ges likvärdig tid i berättelsen som Sandy, Evelyn och den unga arkeologen Hattie. Något jag gillar mycket med boken är just persongalleriet. Det är många personer som figurerar men jag känner att jag får en bra uppfattning om alla. Man lär känna dem bra samtidigt som man anar att man inte får veta allt, man vet inte vem som bär på vilka hemligheter.
Katarina Ewerlöf
Cleeves har även underbara miljöbeskrivningar och jag tänker mig att jag fått en ganska bra bild av Shetlandsön Whalsey utan att ha varit där. Hon väver även inhop miljön och personerna i boken på ett skickligt sätt.
Berättelsen går framåt i ett ganska lugnt mak och är en klassisk mordgåta med en intelligent kommisarie. Jag tyckte att boken var hyfsad, läser/lyssnar gärna mer på Cleeves. Om jag gav betyg skulle den få ett medelbetyg. Gillar man brittiska deckare, deckare utan alltför mycket blod och detaljerade grymheter så kommer man definitivt att gilla denna bok.
Andra som skrivit om boken är bland annat Ett hem utan böcker, Hyllan och Cecilias hörna

3 kommentarer:

Erika sa...

Jag håller med dig helt, Ewerlöf är en av de bästa att läsa ljudböcker.

...med näsan i en bok... sa...

ja visst är hon bra

Lotta - hyllan sa...

Rött stoft var också min första Cleeves och jag fastnade direkt, älskar miljöbeskrivningarna och Jimmy Perez...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...